Corona-info

version française: cliquer ici
English version: click here

Ik wil/moet me laten testen op corona. Wat moet ik doen?

Je hebt hiervoor 2 zaken nodig:

  • een afspraak in één van onze screeningsposten
  • een CTPC-code

1. Maak een afspraak

Een test laten afnemen kan in ons labo - route 71.

Een afspraak maken voor een test gaat het snelst en eenvoudigst via mynexuz.be of via de Mynexuz-app (Android en iOS). Je kunt ook bellen naar het nummer 057 35 70 47.

De screeningspost is tijdens de week open van 12 tot 18 uur en in het weekend van 8.30 tot 15 uur.

Je hebt steeds een geldige CTPC-code nodig (zie hieronder).

2. Vraag een CTPC-code aan

Om je te laten testen heb je een CTPC-code (Corona Test Prescription Code) nodig. Je krijgt de CTPC-code als na het invullen van de zelfevaluatie-tool blijkt dat je mogelijk besmet bent met het coronavirus. Je kunt de CTPC-code ook van de contacttracing krijgen of eventueel van je huisarts. Maar bel niet zomaar je huisarts om een CTPC-code te vragen, vul zeker eerst de zelfevaluatie-tool in! Meer info vind je hier.

Breng de sms met deze CTPC-code mee naar de screeningspost wanneer je langskomt voor je test. De CTPC-code voor een test is 30 dagen geldig.

Het resultaat van je test kun je na ongeveer 24 uur vinden op je digitaal coronacertificaat. Download hier de app. Je vindt het testresultaat ook op Mynexuz.be, in de Mynexuzhealth-app (Android en iOS) en op mijngezondheid.be.

Terug naar boven

Gaat mijn ingreep of consultatie door?

Beslis niet op eigen initiatief om zorg uit te stellen! Dit gebeurt steeds in overleg met je behandelende arts. Je zal altijd opgebeld worden door het secretariaat van jouw arts indien de afspraak verzet wordt naar een latere datum. Ga er dus niet zomaar van uit dat een ingreep of behandeling wordt geschrapt.

Terug naar boven

Hoe bereid ik me voor op een consultatie, opname of bloedafname?

  • Heb je mogelijk symptomen? Blijf thuis! Bij milde klachten (niezen, snotneus, lichte koorts) vul je de zelfevaluatietool in, daar kom je te weten of het aangewezen is je te laten testen. Bel niet meteen naar je huisarts, maar neem wel contact op met een arts als je ernstige klachten hebt.
  • Kom bij voorkeur alleen naar je consultatie, afspraak of je bloedafname in het labo. Er is maximum één begeleider toegestaan. Ook op de spoedafdeling is één begeleider toegestaan, tenzij de patiënt op traumacare ligt. In dat laatste geval is geen begeleiding toegelaten gezien social distancing daar niet mogelijk is.
    Voor begeleiders gelden dezelfde hygiëne- en veiligheidsmaatregelen als voor patiënten.
  • Dagziekenhuizen: begeleiding tot aan het dagziekenhuis door max. één persoon is toegestaan voor het brengen en het ophalen van de patiënt. De begeleider wordt gevraagd daarna de afdeling te verlaten. Uitzonderingen zijn enkel mogelijk in samenspraak met de arts.
  • Voor een opname of ontslag is één begeleider toegestaan die de patiënt naar de afdeling brengt of van afdeling afhaalt en daarna de afdeling verlaat.
  • Pas strikte hand- en hoesthygiëne toe. Ontsmet je handen bij het binnenkomen en verlaten van het ziekenhuis. In het ziekenhuis zijn voldoende dispensers met ontsmettingsmiddel voorzien. Als je moet hoesten, doe dit in de binnenkant van je elleboog. Gelieve in het ziekenhuis geen handschoenen te dragen (ook geen wegwerphandschoenen). Dit om correcte handhygiëne en -ontsmetting mogelijk te maken.
  • Pas social distancing toe in het hele ziekenhuis. Houd voldoende afstand van artsen, medewerkers en andere patiënten. In de wachtruimtes zijn niet alle stoelen beschikbaar om dit mogelijk te maken.
  • Kom niet véél te vroeg en kom niet te laat voor je consultatie of afspraak: zorg dat je maximaal 30 minuten op voorhand in het ziekenhuis aanwezig bent. Dit om alle afspraken zo vlot en gespreid mogelijk te doen verlopen.

Terug naar boven

Mag ik op bezoek komen?

Lees hier onze bezoekregeling.

Terug naar boven

Mijn familielid of kennis moet op consultatie komen, heeft een afspraak in het dagziekenhuis of moet naar een bloedafname in het labo. Mag ik hem of haar begeleiden?

Kom bij voorkeur alleen naar je consultatie bij een van onze artsen, je afspraak in het dagziekenhuis of naar een bloedafname in het labo. Er is één volwassen begeleider toegestaan indien de patiënt assistentie nodig heeft (bv. minderjarigen, minder mobiele patiënten, mensen met een cognitieve beperking … ).

Op de dienst gynaecologie mag een begeleider mee op consultatie tijdens de zwangerschap.

Dagziekenhuizen: begeleiding door ten hoogste één persoon is toegestaan voor het brengen van de patiënt tot aan het dagziekenhuis en voor het afhalen van de patiënt. De begeleider verlaat na het brengen van de patiënt de afdeling.

Bij ontslag van een gehospitaliseerde patiënt is één begeleider toegelaten om de patiënt op te halen op de afdeling.

Op de spoedafdeling is één unieke begeleider toegestaan, tenzij de patiënt op traumacare ligt. In dat laatste geval is geen begeleiding toegelaten gezien social distancing daar niet mogelijk is.

Vanzelfsprekend draagt ook een begeleider steeds een mondmasker en dient hij of zij correcte handhygiëne toe te passen (ontsmetten van de handen bij het binnenkomen en buitengaan van het ziekenhuis). Hou waar mogelijk steeds social distancing in acht.

Terug naar boven

Moet ik nog een mondmasker dragen?

Patiënten en bezoekers moeten geen mondmasker meer te dragen in ons ziekenhuis. Enkele uitzonderingen:

  • Je draagt vanzelfsprekend wel een mondmasker als je ziek of verkouden bent. Als bezoeker is het wellicht verstandiger om een bezoek uit te stellen.
  • Wie op bezoek gaat bij een COVID-patiënt moet een FFP2-masker dragen gedurende het ganse bezoek.
  • Ben je in het ziekenhuis opgenomen? Draag dan een mondmasker bij het verlaten van de kamer als je een luchtweginfectie hebt (bv. hoesten).

Ik heb mogelijk symptomen van het coronavirus, wat moet ik doen?

Blijf thuis! Heb je milde klachten (niezen, snotneus, lichte koorts), blijf dan minstens 7 dagen thuis en vermijd contact met andere mensen. Vul de zelfevaluatietool in, daar kom je te weten of het aangewezen is je te laten testen. Heb je milde klachten? Bel dan niet naar je huisarts. Neem wel contact op met een arts als je ernstige klachten hebt.

Lees de meest recente info hier.

Ik liet me testen, hoe kom ik mijn resultaat te weten?

Binnen het uur nadat het resultaat gekend is in het laboratorium kun je het resultaat van je corona PCR-test vinden via de app van MyNexuzHealth.

Terug naar boven

Is het wel veilig om naar het Jan Yperman Ziekenhuis te komen?

We stellen alles in het werk zodat ons ziekenhuis een veilige plaats is en blijft voor al onze patiënten, bezoekers, artsen en medewerkers. In ons ziekenhuis worden COVID-19-patiënten en andere patiënten strikt van elkaar gescheiden. De wachtruimtes zijn uitgebreid en aangepast, zodat je voldoende afstand kunt houden van andere patiënten. We vragen je uitdrukkelijk, thuis én in het ziekenhuis, om de hygiënerichtlijnen nauwgezet te volgen.

Terug naar boven

Kan ik bevallen in het Jan Yperman Ziekenhuis en mag mijn partner bij de bevalling zijn?

De bevalling kan steeds plaatsvinden. Relaxatie- en badbevallingen worden toegestaan in samenspraak met de gynaecoloog.

Als je binnenkomt om te bevallen, doe je dat via de spoedafdeling. Op de spoedafdeling worden patiënten met (vermoeden van) COVID-19 (coronavirus) gescheiden van anderen. Het is dus volledig veilig voor zwangere vrouwen op onze spoedafdeling.

Een zieke partner (hoest, koorts, verkoudheid, luchtwegproblemen) wordt getest op COVID-19. Mocht de vader positief blijken te zijn, dan dient hij bijkomende beschermmaatregelen te volgen tijdens de bevalling.

Terug naar boven

Hoe kan ik de patiënt bereiken?

Stuur je warme wensen!

In tijden van afstand nemen, willen we eigenlijk nog dichter bij onze naasten zijn. Wil je jouw familielid, vriend(in) of kennis een hart onder de riem steken of virtueel knuffelen? Stuur ons jouw wensen of digitale wenskaart via warmewensen@yperman.net, of stuur één van onze digitale wenskaarten.

Via de Bpost-app ‘Mobile Postcard’ of de ‘Hallmark’-app kan je ook digitale wenskaarten sturen zonder je naar het postkantoor te begeven. Richt ze aan het JYZ en wij doen de rest! Vermeld zeker de naam en het kamernummer van de patiënt, wij zorgen dat jouw wensen bij de juiste persoon terechtkomen.

Terug naar boven

Is de bistro (ons bezoekersrestaurant) open?

De bistro is open van maandag tot en met vrijdag, van 9 tot 18 uur.

De bistro is momenteel in het weekend en op feestdagen gesloten. De bistro is vanaf 5 maart weer open in het weekend, van 14 tot 18 uur.

Terug naar boven

Dit zijn intense en veeleisende tijden voor de ziekenhuizen en alle mensen in de zorg. Kan ik zelf iets doen om te helpen?

Volg strikt alle hygiëne- en veiligheidsrichtlijnen, zowel in het ziekenhuis als daarbuiten! Zo bescherm je jezelf, je omgeving, onze patiënten, medewerkers en artsen!

Terug naar boven

Ik heb nog een andere vraag, waar kan ik terecht?

  • Heb je algemene vragen over het coronavirus, of over wat je zelf kunt doen om de verspreiding tegen te gaan, ga dan naar https://www.info-coronavirus.be/nl/ of bel 0800 14 689.
  • Heb je vragen over je ingreep, behandeling, onderzoek of consultatie in het Jan Yperman Ziekenhuis, contacteer dan het secretariaat van de dienst of arts.
  • Heb je andere vragen voor ons ziekenhuis over het coronavirus, bel dan naar 057 35 35 35 of mail naar info@yperman.net. Hou zeker ook deze pagina in het oog: ze wordt geregeld bijgewerkt.
  • Volg ook onze sociale media: Facebook - Twitter - Instagram - Linkedin

Terug naar boven

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn