20.03.2025

PIT-wagen Jan Yperman Ziekenhuis uitgerust met 5G-technologie voor spoedzorg

De spoedhulp in de Westhoek krijgt een technologische boost. De PIT-wagen van Jan Yperman Ziekenhuis is nu uitgerust met 5G-connectiviteit. Dit betekent dat het gespecialiseerde PIT-team tijdens dringende interventies in realtime kan communiceren met de spoedartsen in het ziekenhuis. De samenwerking tussen e-BO Enterprises, POM West-Vlaanderen, Jan Yperman Ziekenhuis, Orange Belgium, KU Leuven Campus Brugge en Howest maakt van de Westhoek een pionier in digitale spoedzorg.

W2 A2903

Een snelle en doeltreffende hulpverlening

Het PIT-team (Paramedisch Interventieteam) van het Jan Yperman Ziekenhuis staat 24/7 paraat en voert jaarlijks zo’n 1.700 interventies uit. Het team, bestaande uit een spoedverpleegkundige en een ambulancier, is uitgerust met een elektrische brancard en geavanceerde medische apparatuur om patiënten snel en veilig te stabiliseren. Tot nu toe gebeurde de communicatie tussen de PIT-verpleegkundige en de spoedafdeling telefonisch. Dit bracht beperkingen met zich mee, vooral in kritieke situaties waar snelle, visuele ondersteuning nodig is. Met de integratie van 5G-technologie verandert dit radicaal. De PIT-wagen beschikt nu over een stabiele, snelle verbinding waarmee live videobeelden van de interventieplaats gedeeld kunnen worden met spoedartsen in het ziekenhuis.

5G maakt realtime ondersteuning mogelijk

Dankzij een technologische upgrade van de PIT kan de verpleegkundige gebruikmaken van smartglasses met een ingebouwde camera, terwijl vaste camera’s in de PIT-wagen een breder beeld geven van de situatie. Met de hoge uploadsnelheid en lage latency van 5G beschikken spoedartsen over een stabiele en betrouwbare verbinding, waardoor ze:

    • live mee kunnen kijken en in realtime advies geven, bijvoorbeeld over het toedienen van medicatie;
    • vitale parameters zoals EKG-beelden kunnen ontvangen, zodat het ziekenhuis zich optimaal kan voorbereiden op de komst van de patiënt;
    • sneller en efficiënter beslissingen kunnen nemen, wat de kwaliteit van de spoedzorg verhoogt.

"De integratie van 5G in onze PIT-wagen stelt ons in staat om de zorg voor patiënten sneller en efficiënter te maken, zelfs voordat ze ons ziekenhuis bereiken”, vertelt Caroline Gheysen, directeur Innovatie bij Jan Yperman Ziekenhuis. “Dit is een belangrijke stap in de digitalisering van de spoedhulp en maakt het mogelijk om in kritieke momenten sneller en beter samen te werken – wat uiteindelijk het verschil kan maken voor de patiënt."

De kennisinstellingen KU Leuven en Howest speelden een belangrijke rol in het innovatieproces. KU Leuven investeerde in de uitbouw van een 5G-labo en ondersteunde de testen van de medische technologieën. Howest deed onderzoek naar de effectiviteit en beveiliging van de systemen. Hun bijdragen zorgen ervoor dat de technologieën veilig, betrouwbaar en toekomstbestendig zijn.

Innovatie in de gezondheidszorg met 5G

De PIT-wagen is slechts één van de toepassingen van 5G in de gezondheidszorg. Een hoogwaardige mobiele dekking opent ook nieuwe mogelijkheden voor het monitoren van chronisch zieke patiënten op afstand, het transport van medische stalen en bloed via drones en zorgt ook voor een verbeterde werking van andere hulpdiensten, zoals politie en brandweer. Deze innovaties zorgen ervoor dat de dienstverlening voor de bevolking in een afgelegen gebied zoals de Westhoek sneller en gerichter verloopt.

“Met de integratie van 5G-technologie in de Westhoek zetten we een belangrijke stap in het versterken van deze regio als digitale pionier”, aldus Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Deze realisatie versnelt de zorginnovatie, verbetert de efficiëntie van hulpverlening, rampenbestrijding en openbare veiligheid en draagt bij aan de bredere economische ontwikkeling van de regio. Door de digitale infrastructuur te versterken, creëren we nieuwe kansen voor andere sectoren en bouwen we verder aan een toekomstbestendige Westhoek.”

LETTRE D'INFORMATION
Swoosh element
ligne courbe ligne courbe