Hoe werkt een infuus?

Wanneer je ziek bent en de dokter je beter wil laten voelen, krijg je misschien een infuus. Dat is een zakje met water dat via een rietje in jouw arm loopt tot je terug wat beter kan eten en drinken. Hieronder zullen we je stap voor stap uitleggen hoe een infuus precies gegeven wordt.

Infuus 1

Een infuus wordt niet gegeven in de kamer, maar in de onderzoekskamer. De verpleegkundige brengt je daar naartoe. Ook mama en/of papa blijft bij je.

Infuus 2

De verpleegkundige duwt een beetje op je hand. Dit heet stuwen. De verpleegkundige doet dit zodat je aders beter te zien zijn. Aders zijn de kleine blauwe buisjes die je ziet onder je huid waar jouw bloed door stroomt.

Infuus 3

Als het niet lukt om een ader te vinden in je hand, dan probeert de verpleegster het eens met je arm. Het kan gebeuren dat de verpleegkundige een stuwband gebruikt. Dat is een bandje die spant rond je arm, zodat je aders beter zichtbaar worden.

De verpleegkundige zal je vragen of je links- of rechtshandig bent. Dit doen we om rekening te houden met de plaatsing van het infuus. We zorgen dat je met je beste hand nog veel kan kleuren en spelen!

Infuus 4

Als de verpleegkundige een goede ader gevonden heeft, zal die plaats ontsmet worden. Brrr, dat voelt een beetje koud aan maar doet geen pijn.

Infuus 5

Daarna zal de verpleegkundige prikken in je ader. Auwtch...dit kan even wat pijn doen. Hou je arm goed stil en knijp met je andere hand maar goed in die van je mama of papa.

Voilà, de prik is al voorbij. De naald wordt er uit gehaald en er blijft enkel een dun rietje in je arm zitten (een infuusslotje), dat wordt vastgeplakt met een mooie berenpleister.

Infuus 6

Soms heeft de dokter een beetje van je bloed nodig om te laten onderzoeken in het labo. Zo kan de dokter zien welke microben jou ziek maken. Er wordt een buisje vastgemaakt aan het infuusslotje. De verpleegkundige laat je bloed in het buisje lopen. Dat doet geen pijn.

Er wordt ook wat fysiologisch water ingespoten, zodat je slotje niet verstopt.

Infuus 7

Tot slot wordt je arm goed ingepakt. Om te beginnen bevestigt de verpleegster een plankje. Het plankje zorgt ervoor dat je jouw arm niet kan plooien, om het rietje niet te beschadigen. Rond het plankje wikkelt de verpleegkundige een verband. Zo blijft het plankje goed zitten.

Infuus 8

Het infuusslotje wordt nu vastgemaakt aan een grote stok met infuuspomp. Ziezo, klaar!

Infuus 9

Als je flink je best hebt gedaan, mag je nog een cadeautje kiezen. Daarna kan je naar je kamer.

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn