19.11.2020

Ambulance Ieper 1 wordt 'PIT' vanaf januari

De ambulance Ieper 1 van onze spoedgevallendienst wordt vanaf januari ingezet als PIT (paramedisch interventieteam). Zo kan gespecialiseerdere zorg geboden worden in vergelijking met een klassieke ambulance.

DSC 0774kopie

De dringende medische hulpverlening in de regio wordt vanaf januari versterkt met een PIT. Een wat? “PIT staat voor paramedisch interventieteam”, legt hoofdverpleegkundige Maarten Delaere van onze spoedafdeling uit. “Het gaat om een ziekenwagen met een ambulancier én een verpleegkundige aan boord. Die verpleegkundige beschikt over een bijzondere beroepstitel spoed en intensieve zorg.” Op die manier kan een PIT dus gespecialiseerdere zorg bieden in vergelijking met een klassieke ambulance.

Ook Ieper 2 blijft paraat

Concreet wordt de 112-ziekenwagen die op de spoedgevallendienst van ons ziekenhuis staat – de zogenaamde ‘Ieper 1’ – vanaf maandag 4 januari ingezet als PIT. De tweede Ieperse 112-ziekenwagen (de ‘Ieper 2’) blijft gestationeerd in de brandweerkazerne van Ieper en wordt verder bemand door ambulancier-hulpverleners van de brandweerzone Westhoek.

In contact met spoedartsen

Maarten Delaere: “De spoedverpleegkundige in het PIT-voertuig mag bepaalde medische handelingen stellen, die vastgelegd zijn in de zogenaamde staande orders. In zo’n staand order staan medische instructies zoals medicatie die mag toegediend worden en het opstarten van een gespecialiseerde reanimatie of traumazorg. De PIT staat 24/7 paraat. Tijdens een interventie staat de PIT-verpleegkundige steeds laagdrempelig in telefonisch contact met de urgentieartsen op onze spoed.” ​​​​​​​

Noodcentrale beslist

Uiteraard blijft ook de MUG (medische urgentiegroep), die uitrukt met een urgentiearts, 24/7 vertrekkensklaar staan aan onze spoedgevallendienst. Het is de 112-noodcentrale in Brugge die beslist of de MUG, de PIT of de ‘gewone’ 112-ziekenwagen wordt uitgestuurd, afhankelijk van de ernst van de situatie.

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn