15.03.2023

Collega Joeri trok met het B-FAST-team naar Turkije

Verpleegkundige Joeri Busschaert is terug thuis na een intense B-FAST-opdracht in Turkije. Hij werkte nauw samen met de ‘radiologen op afstand’ van het Jan Yperman Ziekenhuis.

IMG 20230304 WA0031

Eind februari trok verpleegkundige Joeri Busschaert van het Jan Yperman Ziekenhuis als vrijwilliger bij B-FAST naar Turkije. Daar ging hij de slachtoffers helpen van de zware aardbevingen begin februari. Joeri is RX-verpleegkundige en bediende ook in het B-FAST-veldhospitaal in Kirikhan het röntgenapparaat.

Het team in het veldhospitaal bestond uit een 100-tal chirurgen, artsen, verpleegkundigen, militairen, leden van de civiele bescherming, vroedvrouwen, psychologen, apothekers, ..., maar geen radiologen.

Dokter radiologie Julie Desimpel van het Jan Yperman Ziekenhuis: “Toen Joeri op missie vertrok, liet ik hem weten dat hij mocht ‘roepen’ als hij hulp nodig had. Al snel bleek dat hij er voor interpretatie van de foto’s alleen voor stond omdat er in het team geen artsen aanwezig waren gespecialiseerd in medische beeldvorming. Hij mailde me met de vraag om hem af en toe te helpen bij moeilijke diagnoses. Als snel sprongen mijn collega-artsen op de kar met als resultaat dat we zo goed als dagelijks van hem röntgenfoto’s doorgestuurd kregen. Hij is namelijk super geëngageerd. Ik heb enorme bewondering voor wat Joeri daar ter plaatse deed.”

De artsen hielpen hem waar ze konden en noemden zichzelf ‘radiologen op afstand’, maar in feite waren het ook ‘vrijwilligers op afstand’.

B-FAST veldhospitaal in Kirikhan is nog altijd ter plaatse en kan per dag meer dan 100 patiënten verzorgen. Het werd nu overgedragen aan Turkse gezondheidsmedewerkers. In de periode dat B-FAST daar was werden meerden 3500 patiënten geholpen. Joeri Busschaert was er van 24 februari tem 10 maart en deed meer dan 400 onderzoeken.

IMG 20230305 WA0073

Joeri Busschaert: "Ons veldhospitaal bleef dag en nacht open. Overdag nam ik röntgenfoto's zowel van ambulante als gehospitaliseerde patiënten. Ik hielp ook regelmatig mee in het operatiekwartier om voor extra beeldvorming te zorgen. ’s Avonds ging de polykliniek dicht maar ik bleef wel stand-by voor eventuele spoedgevallen. Ik was de enige röntgen-laborant/verpleegkundige ter plaatse en dus was ik permanent van wacht. Ik zag dagelijks tientallen patiënten. Qua aantal ongeveer evenveel patiënten als op een gemiddelde dag in het Jan Yperman Ziekenhuis maar dit is mentaal toch wel een pittig. De slachtoffers zaten zo goed als allemaal in de miserie. Ze verloren huis, familie, vrienden en wilden hun verhaal aan ons kwijt. Ik zag veel tranen omdat het bij mij rustig was, even weg van de massa, het puin, de droefenis en de kou. Ons luisterende oor, het schouderklopje, de hulp werkte louterend.

Ik raakte buiten het veldhospitaal onder de indruk van de eindeloze rijen met tenten langs de weg. Die tenten staan overal omdat mensen hun huizen niet meer in durven uit schrik voor naschokken. Het lokale ziekenhuis van Kirikhan is buiten werking gesteld omdat het personeel gewond of dood is. Maar daarnaast durft niemand het bestaande ziekenhuis nog in.  

B-FAST is een structuur van de Federale Overheid die geactiveerd wordt bij het verlenen van noodhulp in het buitenland. Het engagement en de eensgezindheid van het team is immens. Je hebt de hulpverleners, maar er zijn ook militairen ter plaatse en de civiele bescherming. Die zorgen ervoor dat wij, het medische zorgpersoneel, ons werk konden doen.”

Joeri is weer aan de slag op de dienst Radiologie van ons ziekenhuis sinds maandag 13 maart.

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn