14.09.2021

Duurzame nieuwbouw voor kinderpsychiatrie, revalidatie en dialyse

Kinderpsychiatrie Twoape, de Sp-dienst voor revalidatie Wervik en de dialyseafdeling krijgen in het najaar van 2023 een nieuw onderkomen in een moderne, duurzame nieuwbouw op de hoofdcampus in Ieper.

K blok 4

Naast de personeelsparking, waar tot voor kort nog een modulaire bouw stond, zetten graafmachines momenteel gretig hun tanden in de grond. Eerste werk: stevige fundamenten. Tegen de zomer van 2022 zal hier een ruwbouw met ramen en deuren staan, tegen de zomer van 2023 moet de afwerking grotendeels klaar zijn. De eigenlijke verhuizing is gepland voor het najaar van 2023. Waarom heeft het ziekenhuis deze nieuwbouw nodig? Rik Persyn (hoofd technische dienst): “Het is begonnen met Twoape, onze afdeling kinderpsychiatrie. Die zit nu in het voormalige klooster van het Heilig Hart Ieper, waarmee we samenwerken voor die afdeling. Dat was oké als voorlopige oplossing, maar we wilden de afdeling graag naar de hoofdcampus brengen, in een nieuwbouw. Alleen: één verdieping bouwen is niet meer van deze tijd. Je moet de hoogte in. Daarom hebben we ook naar de andere noden in het ziekenhuis gekeken.”

Tijd en kilometers besparen

En die waren er wel degelijk, vertelt Pieter Declerck (bedrijfskundig directeur). “De huidige locatie van onze Sp-afdeling, in Wervik, is een historische erfenis, maar niet ideaal. Als we die dienst naar hier brengen en alle revalidatie centraliseren, besparen we veel tijd en transportkilometers. Nu moeten patiënten vaak heen en weer gevoerd worden voor ingrepen, onderzoeken of behandelingen die in Wervik niet beschikbaar zijn, zoals hydrotherapie. In Ieper zullen we onze revalidatiepatiënten een betere zorg kunnen bieden, in een comfortabele en energiezuinige nieuwbouw.” De Sp-afdeling komt op de eerste verdieping en sluit daar aan op G1, de afdeling geriatrie in het G-blok. Handig, want veel revalidatiepatiënten zijn ook geriatrische patiënten.

Nachtdialyse steeds populairder

Geen twee zonder drie: de dialyseafdeling zal het gezelschap in de nieuwbouw vervolledigen. Ook die dienst zit in een oud gebouw, dat niet meer aangepast is aan de moderne noden. Rik Persyn: “Het gebouw dateert van de jaren 70 en heeft een laag plafond. In de winter kunnen we het niet altijd comfortabel warm houden, op hete zomerdagen krijgen we het maar moeilijk gekoeld. Dat moet beter, want veel dialysepatiënten brengen hier drie à vier keer per week een halve dag door. Voldoende ruimte en comfort, voor de patiënten én de medewerkers, is dan geen overbodige luxe.”

Pieter Declerck: “Eventjes ‘tussendoor’ renoveren gaat niet, want de dienst is zes dagen op de zeven open en er wordt ook nachtdialyse aangeboden. Dat laatste is trouwens een groot succes. We hebben de ambitie om van dialyse een speerpunt van ons ziekenhuis maken. Dat verdient een fonkelnieuwe afdeling, op de derde verdieping van het gebouw. De technische installaties zitten daar vlak boven – een ideale situatie om de ruimte optimaal te conditioneren. En op het dak komen 120 zonnepanelen.”

Speel- en voetbalveldje

De nieuwbouw biedt straks plaats aan 12 'stoelen' bij Twoape, 24 bedden op de Sp-dienst en 38 bedden op de dialyseafdeling. Naast de nieuwbouw komt ook een speel- en voetbalveldje voor de kinderen van Twoape.

K blok 6

K blok 8

DSC 0036
NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn