26.01.2022

Jan Yperman Ziekenhuis zet als eerste artificiële intelligentie in bij interpretatie CT-beelden van borstkas

Het Jan Yperman Ziekenhuis zet artificiële intelligentie (AI) in op de radiologie-afdeling. De AI-Rad Companion van Siemens Healthineers spoort onregelmatigheden op in de anatomische structuren van de borstkas en verhoogt zo de kwaliteit en de productiviteit van de radiologie-afdeling. De patiënt krijgt sneller een nauwkeurigere diagnose.

Dr Louis Flamee

Een CT-scan is een vaak gebruikte procedure voor een onderzoek van de borstkas (thorax). Toch staan radiologen hier vaak voor een uitdaging. Door de complexiteit van de anatomie van de borstkas leveren beelden van een thorax bijzonder veel informatie op, terwijl de tijdsdruk elke dag toeneemt. Eenzelfde reeks van beelden wordt niet altijd op dezelfde manier geïnterpreteerd. Diagnoses op basis van algoritmes en artificiële intelligentie helpen deze variabiliteit weg te werken, wat zorgt voor een meer gestandaardiseerde en nauwkeurige diagnose door de radioloog ondersteund met tools die gebruik maken van artificiële intelligentie. Dat komt de patiënt ten goede.

Informatieverwerking naar een hoger niveau

De AI-Rad Companion Chest CT van Siemens Healthineers is een AI-softwarepakket dat als add-on automatisch aanduidingen maakt op de CT-beelden die de radioloog bekijkt. De software toont aandachtspunten die de radioloog interpreteert, wat hem tijds- en efficiëntiewinst oplevert. Zo identificeert de AI-tool kleine letsels in de longen en maakt het een inschatting van de hoeveelheid calcium in het hart. Daarenboven voert de software belangrijke automatische metingen van de aorta uit. Op die manier kan een mogelijke slagaderbreuk sneller gedetecteerd worden, blijkt uit onderzoek in samenwerking met de South Carolina Medical University dat aangeeft dat de diameter van de aorta hiervoor een belangrijke parameter is. Tot slot detecteert en identificeert de tool niet alleen elke wervel, hij meet ook de individuele botdensiteit en wervelhoogte. Dit type metingen vergemakkelijkt de screening op osteoporose in een vroeg stadium, waarbij de botsterkte afneemt en breuken sneller voorkomen.

Verhoogde kwaliteit en productiviteit

Verschillende Belgische ziekenhuizen voeren proefprojecten uit met deze AI-ondersteunde tools, maar het Jan Yperman Ziekenhuis is het eerste in ons land dat de AI-Rad Companion Chest CT effectief toepast in de dagelijkse klinische routine. De software segmenteert en analyseert overigens niet alleen de longen, maar ook het hart, de aorta en de wervelzuil. De software vertaalt de gevonden resultaten vervolgens naar een kwantitatief rapport dat de radioloog kan raadplegen. In bepaalde gevallen wijst de intelligente assistent de artsen zelfs op mogelijke afwijkingen in gebieden die niet meteen het onderwerp van het onderzoek uitmaken. De AI-tool helpt zo tegelijkertijd zowel de productiviteit als de kwaliteit in diagnostische radiologie te verbeteren.

“Tijdswinst is een van de vele voordelen van AI-ondersteunde tools zoals de AI-Rad Companion Chest CT”, zegt radioloog dr. Louis Flamée. “De manuele metingen die tot voor kort veel kostbare tijd in beslag namen, doet de tool nu in een mum van tijd automatisch en zeer nauwkeurig voor ons. De voorgestelde conclusies helpen mij en mijn collega’s sneller en met hogere precisie ons eigen rapport op te stellen en sneller tot bepaalde diagnoses te komen.”

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn