21.03.2022

JYZ-studie: speekseltest beter dan neus-keelwisser voor omikronvariant

DSC 0821

Een studie, uitgevoerd door ons Labo Microbiologie in onze corona-screeningspost, heeft de neus-keelwisser vergeleken met het speekselstaal in de detectie van het coronavirus bij 246 personen.

De resultaten?

  • Voor mensen die besmet zijn met de deltavariant bleken neus-keelwisser en speekselstaal evenwaardig.
  • Voor mensen die besmet zijn met de omikronvariant bleek het speekselstaal beter dan de neus-keelwisser (gevoeligheid speekselstaal: 98%, neus-keelwisser: 91%)

Gezien momenteel quasi enkel nog de omikronvariant voorkomt, wordt die voortaan aangeboden in onze screeningspost. Naast de hogere betrouwbaarheid van het resultaat in vergelijking met de neus-keelwisser is een speekseltest ook veel comfortabeler voor de patiënt. Als een neus-keelwisser bij je afgenomen wordt, is dat immers niet de meest plezierige ervaring.

Om een correct speekselstaal te kunnen afleveren, mag de persoon in kwestie 30 minuten voor de afname niet eten, drinken, roken of kauwgom consumeren. Het labo heeft minstens 1 ml speeksel nodig. Indien aan de voorwaarden niet is voldaan, kan de patiënt even wachten, of kan hij/zij kiezen voor een neus-keelwisser.

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn