12.02.2021

Koningspaar steekt medewerkers Jan Yperman Ziekenhuis hart onder de riem

Vanmorgen hebben koning Filip en koningin Mathilde een bezoek gebracht aan het Jan Yperman Ziekenhuis. Ze namen er ruim de tijd om met artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van het ziekenhuis te praten over de impact van de COVID-pandemie.

VW2 A0915

Het koningspaar werd opgewacht door een erehaag van medewerkers, uiteraard op voldoende afstand van elkaar. Prof. dr. Koenraad Vandewoude, voorzitter van de raad van bestuur, en de directieleden van het ziekenhuis heetten de vorsten welkom in Jan Yperman, in aanwezigheid van gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Emmily Talpe van Ieper.

Ambulancehal

De koning en koningin spraken – in kleine groepjes – met enkele tientallen artsen en medewerkers van het ziekenhuis. Mensen die op COVID-afdelingen staan of stonden, en anderen. “Het was de uitdrukkelijke wens van het koningspaar om mensen uit alle geledingen van het ziekenhuis te zien”, legt algemeen directeur Frederik Chanterie uit. “Ze stonden erop hen een hart onder de riem te steken in deze uitdagende COVID-tijden en namen de tijd om te luisteren naar hoe zij het coronajaar hebben beleefd.”

Het koningspaar bezocht ook het COVID-noodhospitaal in de ambulancehal van de spoedafdeling. Daar ontmoetten ze artsen en medewerkers van de spoed, intensieve zorgen en het operatiekwartier.

“Dit bezoek is een hart onder de riem voor iedereen in ons ziekenhuis”, zegt hoofdverpleegkundige Maarten Delaere van de spoedafdeling. “Het koningspaar was oprecht geïnteresseerd in de COVID-organisatie op spoed en de manier waarop we het hebben aangepakt. Door hun bezoek geven ze ons de kracht om de komende weken en maanden door te zetten. Ze hopen met ons mee dat we een genormaliseerde zomer tegemoet gaan met veel ruimte voor ontspanning en plezier.”

Grote impact tweede golf

“Het is een bijzonder veeleisend jaar geweest”, zegt Frederik Chanterie. “In de eerste coronagolf kampten we net als andere ziekenhuizen met schaarste aan beschermingsmiddelen en sommige geneesmiddelen. In de tweede golf waren die zaken wel beschikbaar, maar toch bleek de impact ervan nog groter voor ons ziekenhuis. Meer opnames, meer overlijdens, meer medewerkers out door ziekte of quarantaine… Enkel door de enorme inzet en flexibiliteit van al onze mensen, en hun onstuitbaar engagement voor onze patiënten, hebben we ons erdoor kunnen slaan. Dit koninklijk bezoek is dan ook een teken van waardering en dank voor ieder van onze 1.600 artsen, medewerkers en vrijwilligers.”

VW2 A0769

De koning in gesprek met ziekenhuismedewerkers en de voorzitter van de eerstelijnszone, in aanwezigheid van de voorzitter van de raad van bestuur.

VW2 A0966

Koning Filip in gesprek met enkele artsen van Jan Yperman.

VW2 A0933

Het diensthoofd en de hoofdverpleegkundige van de spoedgevallen tonen het koningspaar de tot COVID-noodhospitaal omgebouwde ambulancehal.

Kader

Als geschenk kreeg het koningspaar een fotomontage mee waarin meer dan 100 foto's van artsen en medewerkers van het Jan Yperman Ziekenhuis verwerkt zitten.

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn