26.09.2022

Karen schenkt ‘koppelbed’ als dank voor de goede zorg

Karen Vanneste (39) uit Staden schenkt een koppelbed aan ons ziekenhuis. Met zo’n bed kunnen koppels gemakkelijk samen liggen op de palliatieve afdeling. Het bed krijgt de naam Robbie, naar haar overleden man Robrecht. Robbie zal gebruikt worden op de palliatieve eenheid maar ook op andere afdelingen.

DSC 0200

Karen schenkt het koppelbed aan de palliatieve zorg, omdat drie van haar familieleden daar opgevangen werden. “Zowel mijn mama, papa als mijn man verbleven hier en stierven er uiteindelijk. Ik ben altijd goed opgevangen geweest en heb mooie herinneringen aan de palliatieve afdeling. Toch merkte ik dat er iets miste. Ik wou eerst een bed laten maken, maar Kobe (Sercu, hoofdverpleegkundige van de palliatieve eenheid) vertelde dat een koppelbed hetgeen is wat ik bedoelde.”

Een matras die verbindt

Voor het koppelbed er was, werden twee ziekenhuisbedden tegen elkaar geplaatst. Kussens vulden de kloof tussen de twee bedden. Comfortabel was het niet. Een koppelbed biedt dat comfort wel. Een koppelbed bestaat uit een matras met een extra uitstulping aan een van de lange zijdes. Het hekken van het ziekenhuisbed is naar beneden en daarover wordt het extra stukje matras geplaatst. Zo verdwijnt de kloof en vormen beide matrassen een geheel. Het bed is ook verstelbaar, het hoofd- en voeteneinde kunnen dus gelijkgezet worden met het ziekenhuisbed. Een ander voordeel aan een koppelbed is dat je de matras ook kan rechtzetten. Op die manier kan de matras verplaatst en opgeborgen worden.

Robbie

Een koppelbed overbrugt niet alleen een fysieke kloof, maar ook een emotionele. “Het vastpakken, knuffelen, het aanraken, al is het maar met je voeten tegen elkaar liggen… Die laatste contacten nog kunnen hebben, dat doet zoveel deugd”, vertelt Karen. Ze wou ook dat het bed een naam kreeg. Het is vernoemd naar haar man, Robrecht, die 15 dagen op de palliatieve afdeling werd verzorgd tot hij er overleed. Hij was toen 38.

Grote dankbaarheid

“Op onze afdeling trachten we de verbinding binnen het gezin te stimuleren”, vertelt Kobe. “Met Robbie zal dat nog beter lukken. We zijn Karen dan ook enorm dankbaar.”

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn