26.04.2022

Diabetespatiënt Marcel viert 100ste verjaardag

Marcel Lamérand uit Le Bizet vierde onlangs zijn 100ste verjaardag. Opmerkelijk, zeker gezien de gepensioneerde landbouwer al op z’n 45ste de diagnose van diabetes kreeg. “Ja, ook iemand met diabetes mellitus type 1 kan 100 jaar worden", zegt endocrinoloog-diabeteloog dr. An Nollet, "Momenteel is dit nog uitzonderlijk, maar dankzij de forse verbetering van de diabetesbehandeling zal dat steeds meer voorkomen.”

DSC 09481504
"Ja, ook iemand met diabetes mellitus type 1 kan 100 jaar worden."
─ dr. An Nollet, endocrinoloog-diabeteloog

Marcel rondde niet alleen de kaap van de eeuw, hij kan ook nog steeds gevat en boeiend vertellen. Hij heeft nooit nierproblemen gehad, ook geen voetwonden. Enkel z’n zicht laat het wat afweten. “Ik heb altijd heel goed m’n bloedsuikergehalte opgevolgd”, vertelt Marcel.

“Honderden prikgaatjes zaten er in m’n vingers, van m’n bloedsuiker te testen. En ik had altijd een suikertje in m’n zak zitten, voor als ik me niet goed voelde. Ook op m’n eten heb ik steeds goed gelet. Op het feest voor m’n 100ste verjaardag heb ik wel een glas of 2 gedronken, maar niet meer. Op zondagmorgen nam ik picon als aperitief, in een café in Ploegsteert, met m’n vrienden. Maar nooit heb ik overdreven. En zaken die ik echt niet mocht eten of drinken, heb ik altijd gelaten. Ja, dat vergt veel wilskracht. En voldoende bewegen: ook dat is belangrijk. In al die jaren is de behandeling van diabetes er fel op vooruitgegaan. Ik kreeg altijd prima uitleg en ben m’n artsen, verpleegkundigen en alle anderen binnen Jan Yperman heel dankbaar.”

DSC 09501504 detail
“Ik heb altijd heel goed m’n bloedsuikergehalte opgevolgd”
─ Marcel Lamérand
NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn