12.04.2021

Nieuwe apotheekrobot

De apotheek heeft een nieuwe, tweede apotheekrobot in gebruik genomen: de ROWA-BD doosjesrobot. Zo wordt een nog veiliger en efficiënter medicijnbeheer mogelijk, van in de apotheek tot aan het bed van de patiënt.

Apotheekrobot

"De nieuwe robot maakt elke handeling bij de medicatiepicking scanbaar", legt apotheker Jolien De Vriendt uit. "Er zijn meerdere controles tijdens het proces, waardoor de kans op medicatiefouten sterk daalt. De doosjes staan netjes geordend in de robot en het toestel kan zichzelf inladen dankzij een transportband. Grote bestellingen krijgen zo op efficiënte wijze een plaatsje in de robot, wat een correct stockbeheer ten goede komt."

De ROWA-robot is in feite een soort minimagazijn én sorteermachine in één, waarmee medicatie voor de voorraadkasten op de verpleegafdeling kan worden uitgehaald. Ook het afleveren van geneesmiddelen voor 24 uur, per individuele patiënt, behoort tot de mogelijkheden. Jolien De Vriendt: "De robotische arm met camera in het ROWA-toestel neemt het gevraagde medicatiedoosje en laadt dit uit aan het gekozen werkstation. Vervolgens geven de gekleurde lampjes van de ‘pick-to-light’-rekken aan in welk patiëntenbakje een geneesmiddel exact moet worden geplaatst. Zo kan er op correcte wijze medicatie worden klaargelegd voor de verpleegafdelingen."

De wetgeving vereist dat elke (ziekenhuis)apotheek haar geneesmiddelen controleert op vervalsing via scanning, de zogenaamde FMD (Falsified Medicines Directive). De ROWA-doosjesrobot helpt hierin een handje door deze scanning uit te voeren tijdens het afleveren van een medicatiedoosje.

Bekijk hieronder de video.

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn