08.12.2020

Nog betere hartbeelden dankzij nieuwe technologie

Drie nieuwe echocardiografietoestellen op de dienst cardiologie zorgen voor nog betere beelden van het hart.

DSC 0832 1

Op de foto: vooraan: dr. Raf Roelandt en dr. Dries De Cock - achteraan: dr. Els Viaene en dr. Jan De Keyser. Ontbreken op de foto: dr. Mathieu Coeman en dr. Veerle Soufflet.

Op de dienst cardiologie zijn drie nieuwe echocardiografietoestellen in gebruik genomen. Het echocardiosysteem Vivid E95 behoort tot de meest geavanceerde types voor zowel transthoracale (TTE) als transoesophagale (TEE) tweedimensionale en vierdimensionale (= driedimensionale beelden in realtime) ultrasone cardiale beeldvorming. Het toestel levert niet alleen een uitstekende beeldkwaliteit, ook alle softwareprogramma’s om deze beelden te kwantificeren zijn van het hoogste niveau: ze maken gebruik van artificiële intelligentie (AI) om de beelden en dopplerspectra automatisch te herkennen, en zo veel metingen te automatiseren. Dat maakt het systeem een uiterst snel, precies en efficiënt hulpmiddel in de cardiale diagnose- en prognosestelling.

Ook rechterhartkamer en linkervoorkamer
Tot op heden werd de meeste aandacht besteed aan de functie van de linkerhartkamer. Dit is nog wel zo, zeker met de kwantificatie van de myocardiale deformatie op basis van 'speckle tracking', maar met het Vivid E95-echocardiografieplatform kan er nu ook een grondige analyse en kwantificatie van de rechterhartkamer en de linkervoorkamer gemaakt worden. Zo is niet enkel een subjectieve evaluatie mogelijk, maar kan ook snel en accuraat een objectief gevalideerde analyse van de hartfunctie en van de hartkleppen gemaakt worden, zowel in 2D als in '4D'.

DSC 0791
NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn