14.11.2023

Onze chirurgen gebruiken sinds kort ‘augmented reality’ bij schouderoperaties

Artsen van het Jan Yperman Ziekenhuis zijn erkend als referentiecentrum voor navigatie met “augmented reality” bij de plaatsing van schouderprothesen. Collega-artsen uit binnen- en buitenland komen naar Ieper om de techniek aan te leren.

Somers verschueren cover 0358

Orthopedisch chirurgen Thomas Verschueren en Jan Somers gebruiken sinds kort de revolutionaire Nextar-techniek bij schouderoperaties. Via 3D-beelden, gps-gestuurde optische trackers en een VR-bril kunnen de artsen een schouderprothese heel nauwkeurig inwerken in het schoudergewricht.

De behandeling start met een CT-scan van de schouder en de bovenarm van de patiënt. Met het Nextar-systeem wordt van dat CT-beeld een digitaal 3D-model van de pijnlijke schouder gemaakt. Dat model is uniek, want elke schouder is anders. Op die manier kan de chirurg op voorhand een ‘slim’ operatieplan op maat uitwerken.

Dokter Thomas Verschueren, gespecialiseerd in schouderoperaties: “Voor de start van de operatie kunnen we de schouder al van alle kanten bekijken, spelen met de prothesegrootte en kijken wat de beste manier is om de prothese in het gewricht in te werken. Dit is absoluut een meerwaarde.”

Tijdens de ingreep zelf genereert de computer de scan en kijkt de arts door een speciale VR-bril. Mini-zendertjes op de patiënt en op het operatiemateriaal communiceren met elkaar via een gps-systeem. Die directe koppeling bestond tot voor kort niet in de schouderchirurgie en maakt het systeem zo vernieuwend.

Somers en verschueren 0425

Dokter Jan Somers, diensthoofd orthopedie Jan Yperman Ziekenhuis: “Met deze Nextar-techniek kunnen we de prothesen heel precies plaatsen. Zeker voor het schouderblad is dat een grote troef want we zien uitwendig slechts het oppervlak van de gewrichtskom. Met deze navigatietechnologie zien we secuur hoe diep en hoe ver we interveniëren in het gewricht. De techniek vervangt en versterkt ons blote oog.”

Het driedimensionale beeld van de schouder, de speciale trackers en een VR-bril zorgen ervoor dat de dokters dus beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Door het operatieplan, het zorgvuldig gekozen implantaat en de nauwkeurige uitvoering van de operatie, hopen we de patiënten beter te kunnen helpen. We zijn ook bezig om via een app de revalidatie en informatie omtrent de ingreep in kaart te brengen. De patiënten zullen hierop kunnen terugvallen zowel voor als na hun operatie.

8288016b 33c2 82d7 3809 cd3992b64b22

Nextar wordt ontwikkeld en verdeeld door Medacta International, een Zwitsers bedrijf dat zowel de implantaten als de software voor deze operaties aanlevert. Het Jan Yperman Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in België dat het volledige systeem aankocht.

Collega’s uit binnen- en buitenland komen de techniek in Ieper aanleren. Daarmee bewijst het Jan Yperman Ziekenhuis dat het blijft inzetten op innovatie en daarin zelfs een voortrekker in Europa kan zijn.

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn