04.07.2024

Oprichting Borstkliniek Westhoek

De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen.

Roze lintje

De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken, hebben az West en Jan Yperman aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.

Een borstkliniek is een expertisecentrum en zorgafdeling die zich toelegt op borstkankerbehandelingen. Er werken hooggespecialiseerde gynaecologen, oncologen, pathologen, nuclearisten, radiologen en chirurgen, aangevuld met onder meer onco-coaches, verpleegkundigen met kankerexpertise, psychologen en sociaal werkers. Samen met de huisartsen zorgen borstklinieken voor een aanpak op maat van de patiënt, zowel op medisch als op psychosociaal vlak.

De multidisciplinaire teams van beide ziekenhuizen werken vanaf nu samen: ze delen hun expertise, volgen patiënten medisch en psychosociaal op in het ziekenhuis naar keuze van de patiënt (az West of Jan Yperman Ziekenhuis) en centraliseren de chirurgie in de operatiezalen in het Jan Yperman Ziekenhuis. Elk nieuw dossier wordt ook besproken op een MOC-vergadering (Multidisciplinair Oncologisch Consult), waar geïndividualiseerde zorgtrajecten worden uitgetekend. Voor preventieve borstkankerscreenings, diagnosestelling, bespreking en bepaling van het behandelingstraject, preoperatieve onderzoeken, chemotherapie en verdere follow-up kan de patiënt zowel in het Jan Yperman Ziekenhuis (in Ieper, Poperinge, Diksmuide of Komen) als in het az West (in Veurne) terecht.

Dr. Olivier Brouckaert, coördinator borstkliniek Westhoek: “In een veranderend zorglandschap moeten we de uitdagingen zoals centralisatie van zorg aangrijpen om samen te werken en elkaar te versterken. Kwalitatieve zorg voor de patiënt staat voorop en de huidige evolutie biedt op termijn perspectieven om verder door te groeien naar ook Europese kwaliteitsnormen zoals een EUSOMA-accreditatie”.

Algemeen directeur az West, Bert Cleuren: “Waar de patiënt zich ook aandient, borstkliniek Westhoek rolt het allerbeste en meest logische medische traject voor haar of hem uit. Een traject op maat van de patiënt waarbij ‘zorg dicht bij huis’ wordt georganiseerd en deskundigheid vooropstaat.”

Algemeen directeur Jan Yperman Ziekenhuis, Frederik Chanterie: “Met de oprichting van borstkliniek Westhoek is de locoregionale zorgopdracht borstkanker in de regio Westhoek verankerd.“

JYZ AZ West 002
NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn