31.05.2021

Schildklieroperatie nu ook in dagziekenhuis

Onze Multidisciplinaire Schildklierkliniek voert nu ook hemithyreoïdectomieën - dat is de verwijdering van één helft van de schildklier - uit in het dagziekenhuis.

I Stock 911222624

Mensen met een goedaardige schildklierknobbel, die klachten kan veroorzaken in een kwab, kunnen daarmee in ons ziekenhuis terecht. Zo’n knobbel kan tussen de spieren zitten, waardoor het een delicate, maar geen zware operatie wordt.

Het Jan Yperman Ziekenhuis is één van de eerste ziekenhuizen in België die hemithyroïdectomieën uitvoert in het dagziekenhuis. “Het idee is gekomen van de patiënten zelf”, vertelt dokter Stijn Van Wiemeersch van de Multidisciplinaire Schildklierkliniek. "Vaak vroegen de patiënten zich af wat ze ’s avonds nog lagen te doen in het ziekenhuis. Na overleg met onze verpleegkundigen, anesthesisten, klinisch biologen en endocrinologen dokter An Nollet en dokter Barbara Deconinck, zijn we gekomen tot de organisatie van dergelijke operaties in het dagziekenhuis.”

"Zo’n ingreep plannen we steeds in de voormiddag. Zo is er voldoende tijd om de postoperatieve bloedname na te zien en om de patiënt te observeren voor zijn of haar ontslag." Belangrijk om te weten is dat patiënten ook mogen overnachten in het ziekenhuis. “We bekijken elke patiënt afzonderlijk”, aldus dr. Stijn Van Wiemeersch. “De ene persoon heeft nog de behoefte om een extra nacht ter observatie te blijven, de andere is vrij snel terug in orde na de korte ingreep.”

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn