02.02.2023

‘Us-momentjes’ brengen kankerpatiënten samen

De ‘us-momentjes’. Dat zijn laagdrempelige infosessies en workshops voor patiënten van het oncologisch dagziekenhuis. Informatief, creatief, maar vooral ook een gemoedelijke babbel met een koffie en gebakje. “Het gaat dan eens over iets anders dan hun ziekte”, zegt Patricia Corteel.

Herr Seele17

Op woensdag 1 februari vond het allereerste us-momentje plaats in het oncologisch dagziekenhuis van Jan Yperman. Niemand minder dan Herr Seele maakte samen met enkele patiënten een Cowboy Henk-schilderij op de muur van een ziekenhuisgang. De eerste infosessie ging over mentale gezondheid tijdens een kankerbehandeling.

Oncologisch verpleegkundigen Patricia Corteel en Doortje Knockaert zijn de initiatiefnemers van het project. “Geregeld vragen we onze patiënten wat we nog beter kunnen doen en waar ze nood aan hebben”, zegt Patricia. “Bleek dat er vraag was naar laagdrempelig contact met medepatiënten. Een losse babbel, een activiteit samen, op een ander moment dan hun behandeling.”

Patricia en Doortje stelden de us-momentjes voor, artsen en directie waren meteen voor het idee gewonnen. Patricia: “We plannen voorlopig 5 us-momentjes per jaar. Er staan nog workshops rond paascreaties en kerststukjes op het programma, en infosessies over gezonde voeding en seksualiteit. Jan Yperman neemt de kosten op zich, voor de workshops wordt enkel een kleine bijdrage gevraagd voor het materiaal.”

Patricia, Doortje en collega’s willen vooral blijven luisteren naar wat de patiënten echt willen. “Enkele mannen lieten ons weten dat ze de paas- en kerstworkshops niet zo zagen zitten, maar graag wel een kaartje zouden leggen”, lacht Patricia. “En dus gaan we dat ook voorzien.”

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn