Aandoening

Contactdermatitis, eczeem, allergie, irritatief contacteczeem

Bij contacteczeem krijg je uitslag op de huid (eczeem) door contact met bepaalde stoffen. Er zijn 2 soorten contacteczeem: allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem. Soms kunnen deze twee soorten contacteczeem ook tegelijk voorkomen.

Allergisch contacteczeem

Bij allergisch contacteczeem is de oorzaak van het eczeem een allergische reactie voor een bepaalde stof. Je krijgt dit alleen als je door een eerder huidcontact met een bepaalde stof allergisch bent geworden voor die stof. Deze stof noemt men een allergeen. Ben je eenmaal allergisch, dan is een klein beetje allergeen al genoeg om huidklachten te krijgen. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan.

Irritatief contacteczeem

Bij irritatief contacteczeem krijg je eczeem door irritatie, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven of door kou.

Daarom kan iedereen irritatief contacteczeem krijgen. De irritatie zal bij de één eerder ontstaan dan bij de ander. Bij veel contact met water zal het eczeem sneller ontstaan en ernstiger zijn. Het gaat hier dus niet om een allergische reactie.

Is contacteczeem besmettelijk?

Allergisch en irritatief contacteczeem zijn beide niet besmettelijk.

Voor meer informatie kan je terecht bij jouw behandelend arts.

Behandelingen

Je arts bespreekt met jou de mogelijke behandelingen.

Laatst gewijzigd op 6 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn