Aandoening

Mollusca contagiosa (waterwratjes)

Waterwratjes ontstaan door besmetting van de huid met een virus. Het is een besmettelijke aandoening die vooral bij kinderen voorkomt. Er ontstaan huidkleurige pukkeltjes die meestal spontaan verdwijnen binnen 6 - 12 maanden.

Hoe ontstaan waterwratjes?

Waterwratjes zijn het gevolg van een besmetting met een pokvirus. Ze worden vooral gezien bij kinderen ouder dan een jaar. Volwassenen krijgen bijna nooit waterwratjes, maar worden soms besmet door kinderen. Volwassenen kunnen ook waterwratjes krijgen door seksueel contact met iemand die besmet is met het virus.

De waterwratjes zitten meestal op de romp, in de hals en rond de oksels. Ook komen ze voor op het gezicht, vooral op de oogleden. Bij volwassenen kunnen de waterwratjes het gevolg zijn van seksueel contact: de waterwratjes zijn dan ook vaak aanwezig in de schaamstreek en rond de anus.

Behandelingen

Meestal is behandeling van de waterwratjes niet nodig en kan een spontane genezing worden afgewacht. Wanneer toch besloten wordt tot behandeling, zijn er verschillende mogelijkheden.

Jouw behandelend arts bespreekt met jou de mogelijke behandelingen.

Laatst gewijzigd op 6 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn