Aandoening

Pityriasis versicolor (onschuldige oppervlakkige huidinfectie)

De huidinfectie wordt veroorzaakt door een bepaalde gist (de pityrosporon - gist). Pityriasis versicolor is niet besmettelijk.

Een gist is een soort schimmel die bij veel mensen op de huid voorkomt. Bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid beschadigen. De arts noemt dit ‘gist - overgroei’.

Deze gist - overgroei heeft een voorkeur voor een vette huid (ook wel talgrijke huid genoemd). Sommige delen van het lichaam zijn vetter dan andere delen van de huid. Bijvoorbeeld het behaarde hoofd, de borstkassen en de lichaamsplooien. Daarom komt pityriasis versicolor vooral op die lichaamsdelen voor.

Hoe ziet pityriasis versicolor eruit?

Op de huid van mensen met een lichte huidskleur zie je lichtbruine of roodbruine vlekken met een fijne schilfering. Deze schilfering neemt toe als er aan de huid getrokken wordt. Mensen die een donkere huidskleur hebben, krijgen juist vlekken die er lichter uitzien dan hun huid. De vlekken zijn niet allemaal even groot. De vlekken zijn vooral te zien op de bovenrug, borstkas en de bovenarmen. De vlekken kunnen zich ook uitbreiden naar de onderarmen en de bovenbenen. Soms jeukt het een beetje.

Hoe krijg je pityriasis versicolor?

Vooral jong volwassen mensen krijgen pityriasis versicolor. Je krijgt het sneller als:

  • Het vochtig is
  • Het warm is
  • Je een vette (talgrijke) huid hebt.

Behandelingen

Je arts bespreekt met jou de mogelijke behandelingen.

Laatst gewijzigd op 6 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn