De verpleegafdeling intensieve zorgen is een gespecialiseerde afdeling waar patiënten op een hoogtechnologische manier gemonitord en behandeld worden, onder voortdurende aandacht van de gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen.

Welke patiënten worden hier opgenomen?

Hier worden kritieke patiënten opgenomen die een verhoogde aandacht en controle nodig hebben, zoals bij een ernstige ziekte (vb. hartinfarct, maagbloeding, infectie,...), een heelkundige ingreep (ter hoogte van maag of darmen, bloedvaten, hersenen of borstkas) of een ongeval met zware verwondingen (vb. schedelbreuk, inwendige bloedingen,...)

Waar vind je IZ?

Eerste verdieping - route 72

Bezoekbeleid

Gezien de ernst van de ziekte en de continue observatie van de patiënt, is de dienst genoodzaakt het ziekenbezoek te beperken tot 2 maal per dag. Om het bezoek in goede banen te leiden, hanteren we hierbij onderstaande richtlijnen:

Algemeen bezoek

Gelieve te wachten in de wachtkamer tot de verpleegkundige je komt halen. Er mogen 2 bezoekers op hetzelfde moment bij de patiënt blijven. Ben je met meerdere bezoekers aanwezig dan wissel je elkaar af. Voor alle patiënten op intensieve zorgen geldt dat rust belangrijk is voor het herstel. Beperk dus jouw bezoek en wees rustig.

Afwijkingen en uitbreiding van de bezoekuren is altijd mogelijk na overleg met het verpleegkundig team en de verantwoordelijke arts.

Gelieve de bezoekuren te respecteren en spontaan de dienst te verlaten zodra de bezoektijd ten einde is.

Persoonlijk materiaal van de patiënt wordt best thuis gelaten met uitzondering van toiletzak, een scheerapparaat, het gebit, de pantoffels en eventueel een kamerjas wanneer de patiënt in de zetel kan zitten.

Kinderen op bezoek

Gedurende lange tijd zijn we van mening geweest dat we jonge kinderen niet moesten confronteren met de patiënten op intensieve zorgen. Langzaam zijn we daarvan terug gekomen.

Wanneer de kinderen een goede mentale voorbereiding en begeleiding krijgen, kunnen ook zij op bezoek komen op intensieve zorgen. Om deze voorbereiding in goede banen te leiden, organiseren we het kinderbezoek altijd in overleg met familie, verpleegkundig team en verantwoordelijke arts.

Voorafgaand aan het kinderbezoek kunnen we ouders adviseren hoe hun kind voor te bereiden op het bezoekmoment. De verpleegkundigen op de afdeling zijn hiervoor opgeleid. Bij speciale vragen staat ook de kinderpsychologe paraat voor advies. Daarnaast beschikt de dienst over een uitleenboekje dat jonge kinderen kunnen lezen om de afdeling intensieve zorgen op een leuke en speelse wijze te leren kennen.

Bezoekuren

Om de noodzakelijke rust te garanderen, wordt er kort bezoek voorzien met maximum twee personen (ouder dan 12 jaar) op vaste tijdstippen:

 • Bij niet-Covid patiënten:
  • 2 bezoekmomenten mogelijk: 14.30-15 uur en 19-19.30 uur
  • Max. 2 personen toegelaten per patiënt per bezoekmoment
  • Geen vaste bezoekers
 • Bij Covid-patiënten:
  • 1 bezoekmoment naar keuze: 14.30-15 uur of 19-19.30 uur
  • Max 2 personen per bezoekmoment
  • Geen vaste bezoekers
  • Met aandacht voor de correcte beschermingsmaatregels (FFP 2 masker + beschermshort + handhygiëne)

Na overleg met de behandelende arts en hoofdverpleegkundige en mits correcte voorbereiding kunnen eigen kinderen van de patiënt uitzonderlijk toegelaten worden.

Om hygiënische redenen worden bloemen, planten, geschenken en voedsel niet toegelaten op de dienst Intensieve Zorgen.

Raadpleeg hier de brochure.

Verschatse Ilse

Hoofdverpleegkundige

Ilse Verschatse

Laatst gewijzigd op 27 november 2023

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn