PAAZ staat voor de Psychiatrische Afdeling van het Algemene Ziekenhuis. Het is een open afdeling voor volwassenen, verblijf is dus op vrijwillige basis. De afdeling is bedoeld voor kortdurende opnames voor personen met een milde psychiatrische problematiek.

Op de PAAZ bieden we aan de patiënt de mogelijkheid om even tot rust te komen en afstand te nemen van zijn/haar omgeving. Het is een veilige omgeving die het doel heeft om je psychisch weer beter te doen voelen. De duur van opname ligt niet vast, maar wordt individueel bepaald. Tijdens je verblijf stellen we een behandeling op maat voor met als doel een snellere re-integratie in de maatschappij. Soms is een langere opname nodig en kunnen we je doorverwijzen naar gespecialiseerde centra.

Afdelingsreglement

Tijdens je verblijf moet je je aan een paar regels houden, zo kunnen we een goede behandeling respecteren. Wanneer de afspraken niet worden nageleefd, kan dit ervoor zorgen dat de behandeling in ons ziekenhuis wordt stopgezet.

 • Agressie: geen enkele vorm van agressie wordt getolereerd.
 • Kamers: het is niet toegelaten om de kamers van medepatiënten te bezoeken, dit om elkaars privacy te respecteren. Ook moet je ervoor zorgen dat je kamer ordelijk en netjes blijft. Je mag ook niet zelf beslissen met wie je op de kamer komt te liggen, de kamerindeling mag dus niet worden gewijzigd.
 • Kledij: slaapkledij is enkel voor 's nachts. Vanaf het ontbijtmoment worden propere en fatsoenlijke dagkleren en schoenen gedragen.
 • Persoonlijke bezittingen en waardevol materiaal: persoonlijke bezittingen en waardevol materiaal laat je het best thuis liggen. Je kan wel een kluisje terugvinden in je kledingkast. Gevaarlijke en/of scherpe voorwerpen horen hier niet thuis. Bij vermoeden van diefstal, vragen wij toestemming om je kamer en persoonlijke bezittingen te controleren.
 • Multimedia: gebruik van multimedia is toegestaan, behalve in de therapiemomenten. Zorg er wel voor dat je je medepatiënten hier niet mee stoort.
 • Roken: roken wordt enkel toegelaten buiten op de patio bij de receptie. Verder geldt er in het JYZ een algemeen rookverbod.
 • Medicatie: medicatie wordt op vaste tijdstippen rondgedeeld. Het is niet toegelaten om zonder toestemming van de psychiater medicatie in te nemen. Wanneer je zelf medicatie, vitamines, voedingssupplementen,... meeneemt moet je die afgeven aan de verplegers. Je krijgt deze dan terug bij ontslag.
 • Middelen: gebruik van alcohol, geneesmiddelen of drugs worden niet toegelaten. Ook energiedrankjes en andere pepmiddelen worden ten zeerste afgeraden. Op ieder moment kun je onderworpen worden aan een alcoholtest, weigering wordt aanzien als positief.
 • Maaltijden: alle maaltijden eet je in de dagzaal. Wanneer je op je kamer wilt eten, moet je dit bespreken met de verplegers.
 • Omgangsregels: ga op een respectvolle manier om met de andere patiënten en het personeel. Onderling spullen uitlenen aan elkaar is niet toegelaten op de afdeling. Ook foto's of filmpjes maken van medepatiënten en het personeel is niet toegestaan.
 • Identificatie: het is belangrijk om op ieder moment je identificatiebandje te dragen.

We vragen aan bezoek om de leefruimte niet te gebruiken.

Waar vind je de afdeling PAAZ?

De PAAZ-afdeling kun je terugvinden op de 4de verdieping van het Y-blok in het Jan Yperman Ziekenhuis, kamers 426-431 en 437-445.

Raadpleeg hier de brochure.

Knipsel

Hoofdverpleegkundige

Annelies Lecluyse

Laatst gewijzigd op 27 december 2023

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn