06.10.2023

De nieuwe vleugel van ons ziekenhuis is officieel geopend!

Het Jan Yperman Ziekenhuis groeit. Woensdag 4 oktober openden onder meer Yves Leterme en de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen Carl Decaluwé onze nieuwe ziekenhuisvleugel. Die biedt extra comfort aan onze dialyse- en revalidatiepatiënten en aan onze kinderpsychiatrieafdeling Twoape.

W2 A0109

Aan de nieuwe vleugel is twee jaar gewerkt. Het gaat om een investering van 15 miljoen euro, waarvan 3,4 miljoen gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Het gebouw biedt straks plaats aan 12 'stoelen' bij Twoape (psychiatrische dagbehandeling voor minderjarigen), 24 bedden op de SP-dienst (revalidatiedienst van Wervik) en 38 bedden op de dialyseafdeling. Naast de nieuwbouw ligt ook een speel- en basketbalveldje voor de kinderen in behandeling in Twoape. Dat speelveldje is vorige zomer ingehuldigd door de Ieperse basketspeelster Emma Meesseman en draagt ook haar naam.

Een eigen plek voor de kinderpsychiatrie

De nieuwbouw is in de eerste plaats gebouwd om de afdeling kinderpsychiatrie een eigen stek te bezorgen. Twoape is een samenwerkingsverband tussen het Jan Yperman Ziekenhuis, Kliniek Sint-Jozef Pittem, AZ Delta, Integrale Jeugdhulp en WINGG (West-Vlaams Integrerend Netwerk Geestelijke Gezondheid). Bij oprichting van de Ieperse afdeling van Twoape vijf jaar geleden kon die tijdelijk terecht in het voormalige klooster van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart Ieper. In afwachting van een eigen, volwaardige afdeling in de hoofdcampus in het Jan Yperman Ziekenhuis. De verhuizing naar de nieuwbouw staat gepland eind oktober.

Twoape@Ieper is een dagtherapeutische unit voor kinderen en jongeren tussen 7 en 14 jaar die vastgelopen zijn in hun ontwikkeling en waarbij ambulante hulp ontoereikend is. Elke dag staat een multidisciplinair team van psychiaters, psychologen, opvoeders, ergotherapeuten, kinesisten en verpleegkundigen klaar om samen met de jongeren aan de slag te gaan. Ook het contact met ouders is belangrijk.

Op de benedenverdieping van de nieuwbouw voor Twoape vind je twee leefgroepen, een keuken, consultatieruimtes, wachtzalen en twee klaslokalen. Ziekenhuisonderwijs Penta Connect faciliteert het onderwijs in Twoape. In de nieuwbouw zijn er daarom 2 ruime, mooie klassen. Op de vestiging werkt 1 leerkracht basisonderwijs, 1 leerkracht secundair onderwijs en een vestigingscoach. De leerlingen krijgen 1 uur per dag les, op maat en handelingsgericht. Er is nauw overleg met de thuisschool van de leerling over te geven leerstof.

Duurzaam en energiezuinig bouwen

Rik Persyn is bouwcoördinator en hoofd van de technische dienst: “Eén verdieping bouwen voor één afdeling is niet duurzaam. We zochten daarom naar andere afdelingen die ook dringend aan betere huisvesting toe waren, om in de hoogte te kunnen bouwen. Dat stelde ons in de mogelijkheid om energiezuinig te bouwen, een prio tijdens het bouwproces. Op het dak willen we binnenkort 120 zonnepanelen installeren. In het gebouw zijn duurzame luchtgroepen geïnstalleerd die zorgen voor gekoelde of verwarmde lucht in het hele gebouw (ventilatie) en in de stookruimte staan twee moderne centrale verwarmingsketels en een grote warmtepompboiler.”

Sp Wervik (sp = gespecialiseerde dienst behandeling en revalidatie) verhuist naar Ieper

Eén van de afdelingen die dringend aan betere huisvesting toe is en daarom in aanmerking kwam om te verhuizen naar de nieuwe vleugel is de revalidatieafdeling in Wervik.

Bedrijfskundig directeur Pieter Declerck. “De locatie van onze Sp-afdeling in Wervik is een historische erfenis. Het Sint-Janshospitaal is een oud gebouw dat niet langer voldoet aan de standaarden van een modern ziekenhuis. Renovatie bleek al snel te duur en de bouw van de nieuwe vleugel was een opportuniteit om de revalidatie naar Ieper te verhuizen. Daarmee boeken we heel wat efficiëntiewinst: we besparen tijd en transportkilometers en voor de patiënten stijgt het comfort. Nu moeten patiënten vaak heen en weer gevoerd worden voor ingrepen, onderzoeken of behandelingen die in Wervik niet beschikbaar zijn. Daarenboven ligt de nieuwe SP-afdeling op de eerste verdieping en sluit daar aan op de afdeling geriatrie in het bestaande gebouw. Da’s handig want veel revalidatiepatiënten zijn ook geriatrische patiënten.”

De artsen, paramedici en verpleegkundigen die in Wervik actief zijn, verhuizen volgende week mee. Heel wat materiaal uit Wervik wordt in het nieuwe gebouw hergebruikt: tafels, stoelen, de badlift, bedden, computers en schermen. Dat past in de duurzaamheidsvisie van het Jan Yperman Ziekenhuis. De 18 ziekenhuiskamers krijgen wel nieuwe patiëntenzetels.

Tweede verdieping voor de dialyse

Op de tweede verdieping van de nieuwbouw komt de dialyseafdeling. Nu zit de dienst in de oudste vleugel van het Jan Yperman Ziekenhuis, het gedeelte dat bijna 50 jaar geleden werd gebouwd. De plafonds zitten laag, waardoor de ruimtes donkerder lijken en de klimaatregeling moeilijker is. Niet ideaal voor de kwetsbare dialysepatiënten die drie à vier keer per week een halve dag aan de kunstnier moeten liggen. Daarenboven is de dienst zes op zeven open en wordt er ook nachtdialyse aangeboden. Een beetje comfort is op zijn plaats, zowel voor patiënten als medewerkers. De verhuizing van dialyse wordt voorzien in de loop van de maand november. Aan de nieuwe vleugel is extra plaats voorzien voor ambulancediensten, want dialysepatiënten doen vaak een beroep op ziekenvervoer.

Geïntegreerde kunst

Opvallend op de gelijkvloerse verdieping is een groot kunstwerk in de inkomhal. Het gaat om een werk van de Izegemse kunstenaar Lisa Spillebeen. Zij haalde haar inspiratie voor dat werk letterlijk bij de kinderen van Twoape, want het kwam tot stand via een participatief traject waarbij de kunstenares in de zomermaanden verschillende kunstworkshops gaf. De kinderen in de kinderpsychiatrie maakten samen met Lisa Spillebeen zelfportretten die ze laag per laag opbouwden. De inhoud van die boekjes vormt nu de basis van het kunstwerk. Spillebeen maakte van de boekjes een eigen interpretatie. De komende maanden worden de boekjes van de kinderen dan ook vlakbij het kunstwerk tentoon gesteld.

Het kunstwerk kon worden gerealiseerd dankzij VIPA-subsidies voor kunst in openbare gebouwen. De realisatie van kunst in door de Vlaamse overheid gesubsidieerde gebouwen is al jaren een decretale verplichting. Daarmee wil de overheid enerzijds kunst dichter bij de mensen brengen en anderzijds de openbare ruimte verfraaien. Het Jan Yperman Ziekenhuis koos ervoor om niet zomaar een bestaand werk aan te kopen, maar te kiezen voor een intensief participatief traject. Het kunstwerk is op die wijze onlosmakelijk verbonden met de ruimte, het gebouw, de medewerkers en de kinderen in de jeugdpsychiatrie.

Met dank aan de Vlaamse overheid

“Een goede zorgstrategie draait rond het maken van keuzes die in het belang van de patiënt zijn en rond het opzetten van zorgprogramma’s die beantwoorden aan de noden van patiënten uit de hele regio”, zegt Frederik Chanterie, Algemeen Directeur van het Jan Yperman Ziekenhuis. “In een regio waar mentale gezondheid in de feiten meer dan gemiddeld een heikel punt is, biedt Twoape een helpende hand dicht bij huis. Onze missie om kwaliteitsvolle topzorg te organiseren dicht bij de mensen wordt vandaag opnieuw een stuk duidelijker. We zijn de Vlaamse regering vandaag extra dankbaar voor de geboden kansen en minister Hilde Crevits voor haar oprecht engagement voor kinder- en jeugdpsychiatrie.”

Maak kennis met de 3 diensten

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn