In ons ziekenhuis is de nieuwe dienst Klinische Infectiologie opgestart. Klinisch infectioloog-nefroloog dr. Wim Terryn werkt hiervoor nauw samen met collega's binnen en buiten Jan Yperman.
“Klinische infectiologie is sinds kort in ons land erkend als specialisme", legt dr. Terryn uit. "In het buitenland is dat al langer het geval.”
Welke patiënten terechtkunnen bij de dienst? De infectioloog is actief op meerdere domeinen, aldus dr. Wim Terryn. “Je hebt de mensen die specifiek door een infectioloog opgevolgd worden, zoals hiv-patiënten, mensen met tropische infecties, met koorts van onbekende oorsprong, enzovoort. Daarnaast heb je patiënten die door een andere arts behandeld worden maar voor wie bijkomende opvolging door een infectioloog een meerwaarde kan zijn. Dat kunnen immuungedeprimeerde patiënten zijn, patiënten met systeemziekten, auto-immuunlijden of koorts na chirurgie.”
Steeds meer 'devices'
In de medische wereld zijn er steeds meer ‘devices’: implantaten, protheses,… Hoe nauwgezet deze ook worden ingebracht, het risico op een infectie valt nooit helemaal uit te sluiten. “Die is niet altijd makkelijk te behandelen, orthopedisten zijn er dan ook zeer waakzaam voor”, aldus dr. Terryn. Als er toch een infectie optreedt, staat de klinisch infectioloog de collega-specialisten bij in de behandeling.
Diagnose geeft rust
Dr. Terryn werkt samen met collega’s van het UZ Gent, waar hij deel uitmaakt van PrOZA, het Programma voor Ongediagnosticeerde Zeldzame Aandoeningen. Niet alle aandoeningen zijn even goed behandelbaar. “Toch is ook het krijgen van een diagnose al zeer belangrijk voor de patiënt”, legt dr. Terryn uit. “Dan geeft wat rust, de zoektocht naar wat hij of zij heeft komt daarmee ten einde.”
Ook binnen Jan Yperman werkt de infectioloog nauw samen met collega-artsen. “Uiteraard met de orgaanspecialisten maar bijvoorbeeld ook heel intens met de microbiologen van het klinisch labo. Door nieuwe moleculaire technieken zijn steeds gerichtere diagnoses mogelijk, waardoor ook behandelingen worden verfijnd.”