15.09.2021

Dienst Neurologie werkt samen met Nationaal MS-Centrum

Onze dienst Neurologie zal vanaf dit najaar samenwerken met het Nationaal Multiple Sclerose Centrum uit Melsbroek. Zij zullen samen meerdere malen per jaar een multidisciplinair overleg houden over de MS-patiënten.

Neurologie0037

Multiple sclerose is een ernstige chronische neurologische aandoening. Dankzij nieuwe medicatie kan die aandoening beter onder controle gehouden worden en is de levenskwaliteit en levensverwachting van de patiënten fel verbeterd. MS blijft niettemin een complexe aandoening die een behandeling op maat vergt. Er is meer nodig dan alleen medicatie, beseft dokter Katrien De Ridder, MS-expert van de dienst Neurologie.

Veel andere vragen

Dokter De Ridder: “De patiënten hebben niet alleen medische problemen, maar zitten ook met veel andere vragen. Zo willen veel mensen actief blijven, maar hoe doe je dat als een job moeilijk wordt? Er bestaan ook financiële tegemoetkomingen die de gevolgen van de aandoening helpen compenseren, maar hoe vind je daar je weg in? Dat soort van vragen glijdt soms tussen de plooien.”

Het Transmuraal MS-Team werkt nauw samen met UZ Leuven en UZ Brussel en stuurt sinds zes jaar MS-teams op pad. Gertie Dalemans (hoofdcoördinator): “We wilden onze expertise ook buiten ons eigen centrum aanbieden. Daarom werken we samen met ziekenhuizen elders in het land. Op zes jaar tijd zijn er dat al elf. Naar die ziekenhuizen sturen we teams met veel MS-expertise, als aanvulling op de behandeling van de neuroloog van het betrokken ziekenhuis.”

Terugkeer naar werkvloer

Die expertise gaat breed. De revalidatiearts en de kinesitherapeut gaan bijvoorbeeld na hoe de spasticiteit van de ledematen kan verminderd worden. De sociaal assistent helpt met praktische problemen. Gertie Dalemans: “Die persoon weet alles over terugbetalingsmogelijkheden en kan de MS-patiënten uitleggen waar ze recht op hebben. De sociaal assistent kan advies geven over een mogelijke terugkeer naar of aanpassingen op de werkvloer.”

Het team brengt ook een gespecialiseerde MS-verpleegkundige en een diëtist mee. Gertie Dalemans: “Patiënten wijzigen soms op eigen houtje hun dieet na de diagnose of tijdens een opstoot. Onze diëtist kan vragen beantwoorden en tips geven voor een evenwichtig voedingspatroon. Tijdens een opstoot hebben patiënten niet altijd de energie of de mobiliteit om gezond te koken terwijl dat op zo’n moment net hard nodig is.”

In het Jan Yperman Ziekenhuis zijn twee neurologen erkend als MS-expert: dokter Katrien De Ridder en dokter Johan Van Cauwenbergh. Samen begeleiden ze een honderdtal MS-patiënten. Het eerste multidisciplinaire overleg met het Transmuraal MS-team uit Melsbroek staat dit najaar op de planning.

Meerwaarde voor patiënt

Dokter De Ridder: “Het Jan Yperman Ziekenhuis is het tweede ziekenhuis in West-Vlaanderen dat op deze manier met hen gaat samenwerken. Deze specialisten focussen op thema’s waarvoor neurologen niet altijd voldoende tijd of aandacht kunnen hebben zoals de VAPH-vergoedingen of de sociale en psychologische impact van de aandoening. Dat zal een meerwaarde betekenen voor onze patiënten.”

In de praktijk duurt een consultatieronde een halve dag. Zes patiënten worden geëvalueerd. Dokter De Ridder: “Voor die consultatieronde begint, stellen wij onze patiënten en hun problematiek voor aan het team. Daarna worden ze achtereenvolgens door onszelf en de vier teamleden gezien: revalidatiearts, kinesitherapeut, sociaal assistent en diëtist. Na een halfuurtje schuiven ze telkens door. Na afloop worden de conclusies in een afsluitend teamoverleg besproken.”

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn