22.07.2024

Innovatieve projecten in het JYZ

Dankzij de steun van FOD VVVL zal Jan Yperman Ziekenhuis de komende 18 maanden nieuwe innovatieve digitale tools en praktijken uittesten om nog sterker in te zetten op innovatie en transmurale en geïntegreerde zorg. De doelstellingen worden gerealiseerd in samenwerking met andere ziekenhuizen in het kader van de oproep van innovatieprojecten van FOD Volksgezondheid. Op termijn zullen de successen en good practices breed in de gehele ziekenhuiswereld kunnen geïmplementeerd worden!

Afbeelding 20240716 114215 6faaa7a0 bijgesneden

Concreet zal het Jan Yperman het project HEARTwise coördineren en deelnemen aan de projecten:

  • TOTeM (Transmurale zorg voor chirurgische patiënten met ondersteuning door Telemonitoring)
  • Innovatieve thuishospitalisatie in een digitale eeuw
  • Stethoscoop
  • Telemonitoringsvoorschrift

HEARTwise

Dit project heeft Jan Yperman Ziekenhuis ingediend samen met az West, Sint-Andriesziekenhuis en UZA. HEARTwise staat voor Hospital and Home Early Warning AI-Refined Triage with Wearables and Instruments for Smart Evaluation. Het project zal worden uitgevoerd in samenwerking met Edencehealth, Remecare, Byteflies en nexuzhealth.

Doelstelling van het project:

  • Het verbeteren van het monitoren van patiënten via Early Warning Score (score dat wordt berekend op basis van de waarden van volgende parameters: bloeddruk, hartslag, ademhalingssnelheid, lichaamstemperatuur, zuurstofsaturatie en bewustzijn) door middel van semi-continue telemonitoring, zowel in het ziekenhuis als de thuisomgeving. Dit zal gebeuren door middel van wearables, het gebruik van een digitaal patiëntenplatform voor zowel de patiënt als de zorgverlener en ondersteuning van de werking van ons zorgteam met een geavanceerd dashboard.
  • Het inzetten van artificiële intelligentie om sneller de achteruitgang van de patiënt te voorspellen en inzichten te geven in mogelijke opties om patiënten sneller naar huis te kunnen laten gaan na opname in het ziekenhuis, mits ze verder worden gemonitord vanuit de thuisomgeving.
  • Het integreren van de nieuwe tools en platformen in de huidige systemen zodat de datadoorstroming vlot kan gebeuren en zorgverleners efficiënt patiënten kunnen opvolgen.

TOTeM (Transmurale Opvolging door TeleMonitoring)

AZ Sint-Blasius diende dit project in samen met Jan Yperman Ziekenhuis, AZ Oostende, AZ Sint-Maarten, Jessa Ziekenhuis, Vitaz, Mederi, Wit-Gele Kruis en Z-Plus. TOTeM staat voor “Transmurale Opvolging door TeleMonitoring.

Voor de digitalisering van de transmurale zorgpaden, de bijhorende digitale communicatie en dataverwerking wordt samengewerkt met Remecare BV, Nexuzhealth en Dedalus.

Dit initiatief richt zich op:

  • geïntegreerde transmurale zorgpaden voor chirurgische patiënten;
  • digitale ondersteuning en telemonitoring;
  • digitale technologieën en integratie binnen het patiëntendossier.

Het doel van het project is om de patiënt indien mogelijk na een chirurgische ingreep sneller te ontslaan met behoud van kwaliteitsvolle opvolging in hun thuisomgeving. Dit realiseren we door gestructureerde data-uitwisseling tussen verschillende zorgprofessionals mogelijk te maken. Hierdoor kunnen relevante gezondheidsgegevens zoals vitale parameters en symptomen efficiënt worden gedeeld. Bij eventuele verslechtering van de toestand van de patiënt wordt er tijdig gealarmeerd, zodat er snel en adequaat kan worden ingegrepen. Dit verbetert niet alleen de ervaring van de patiënt, maar ook de effectiviteit en veiligheid van de postoperatieve zorg.

Door middel van dit project willen we de zorg voor chirurgische patiënten aanzienlijk verbeteren door gestandaardiseerde digitale communicatie en nauwe samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners.

Innovatieve thuishospitalisatie in een digitale eeuw

OLV Ziekenhuis Aalst, Jan Yperman Ziekenhuis, ASZ Aalst, AZ Maria Middelares, AZ Sint-Vincentius Deinze, Wit-Gele Kruis Vlaanderen, ZorgConnect, Mederi en i-mens starten een project voor de digitalisering van zorgpaden in thuishospitalisatie.

Voor de digitalisering van de transmurale zorgpaden en de bijhorende digitale communicatie wordt samengewerkt met Remecare BV.

Dit project richt zich op het verbeteren van de digitale communicatie tussen patiënten, zorgverleners in het ziekenhuis en eerstelijnszorgverleners voor intraveneuze antibiotica- en/of subcutane antitumorale toedieningen thuis.

Focus op intraveneuze antibioticabehandelingen

  • Binnen dit project richt het Jan Yperman Ziekenhuis zich specifiek op patiënten die intraveneuze antibioticabehandelingen thuis ontvangen. Er wordt sterk ingezet op data-uitwisseling tussen zorgverleners van de eerste en tweede lijn.

Transmurale zorgpaden

  • Bij ontslag uit het ziekenhuis worden eerstelijnszorgverleners betrokken bij de zorg van de patiënt volgens een uitgewerkt transmuraal zorgpad. Relevante observaties, zoals vitale parameters en symptomen, worden digitaal gedeeld. Dit zorgt ervoor dat elke zorgverlener tijdig en adequaat zijn taken kan uitvoeren zonder dubbele registraties.

Stethoscoop (Stop sEpsis door middel van ThuiSmonitoring COOPeratie)

Binnen het Stethoscoopproject werkt het UZA samen met zes ziekenhuizen (AZ Voorkempen, Erasmusziekenhuis, ZAS, Vitaz, Jan Yperman Ziekenhuis en Sint-Dimpna Ziekenhuis) en verschillende huisartsenpraktijken om patiënten met een verhoogd risico op sepsis (bloedvergiftiging) thuis op te volgen.

Het doel is een uitgebreid digitaal zorgpad aan te bieden, waarbij patiënten vanuit huis worden gemonitord door een zorgteam in het UZA. Via de UZA@home app geven ze continu en semi-continu hun gezondheidsparameters door met behulp van wearables, vullen ze dagelijks vragenlijsten in en krijgen ze educatie om hun zorgtraject actief te beheren. Daarnaast wordt technologie zoals AI en machine learning ingezet om sepsis in een vroeg stadium te detecteren en de ontwikkeling ervan nauwgezet te monitoren.

Met de resultaten hopen we dit project uit te breiden naar andere klinische zorgtrajecten. Door de samenwerking tussen verschillende zorgniveaus te versterken, hopen we meer zorgverleners te betrekken en te leren hoe we inclusiever kunnen werken, zodat ook patiënten zonder digitale hulpmiddelen kunnen deelnemen.

Telemonitoringsvoorschrift

Onze zorgverleners maken steeds meer gebruik van technologie, zoals sensoren en apps, om hun patiënten ook buiten het ziekenhuis goed te kunnen opvolgen. Het Jan Yperman Ziekenhuis neemt deel aan een project dat werkt aan een systeem genaamd het Telemonitoringsvoorschrift. Dit systeem zorgt voor een eenvoudige en gestandaardiseerde integratie van de verzamelde data door dit soort technologie in het patiëntendossier. Het doel is om de samenwerking tussen zorgverleners te verbeteren en de transmurale zorg in België te bevorderen. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met meer dan 40 Belgische ziekenhuizen, de FOD Gezondheidszorg, RIZIV en Byteflies.

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn