23.01.2024

Modernste technologie in de nieuwe PIT-ziekenwagen van het Jan Yperman Ziekenhuis: een elektrische brancard

Vorige week is in het Jan Yperman Ziekenhuis een nieuwe PIT-ziekenwagen in gebruik genomen. Die ambulance is efficiënt en met de modernste technieken ingericht, met als opvallendste innovatie een elektrische brancard.

Spoed 3

Die berrie tilt de patiënten geruisloos op en schuift ze extra voorzichtig en schokloos in de ziekenwagen. Dat systeem is ergonomisch een verbetering voor de spoedmedewerkers én vernieuwend binnen de dringende geneeskundige hulpverlening. Voor de patiënten, die soms heel voorzichtig moeten worden vervoerd, biedt het systeem extra comfort.

Hoofverpleegkundige spoeddienst Maarten Delaere: “Deze PIT-ziekenwagen is extra handig om mee te werken. We hebben het interieur kunnen intekenen volgens onze wensen en noden. De Mercedesbestelwagen werd als lege doos aangeleverd en de firma Autographe heeft die tot de perfecte Jan Yperman-PIT omgebouwd. Vooral die brancard is een zegen voor de ruggen van de medewerkers. Ons spoedteam is super efficiënt georganiseerd en deze PIT maakt het allemaal nog wat makkelijker werken. Het komt de patiënten in de regio alleen maar ten goede.

Ff00b6a4 8826 43a6 9aa0 fb1129e98840

Wat is een PIT eigenlijk?

PIT staat voor Paramedisch Interventie Team. Dat team bestaat uit een gespecialiseerde spoedverpleegkundige met bijzondere beroepstitel, en een ambulancier. Zij besturen en bedienen de hoogtechnologische PIT-ziekenwagen. De PIT-verpleegkundige kan bepaalde medische handelingen stellen bij de patiënt ter plaatse, zoals pijnmedicatie toedienen, het opstarten van een volwaardige reanimatie of de eerste opvang van een zware traumapatiënt.

Maarten Delaere: “Welke handelingen de PIT-verpleegkundigen mogen uitvoeren, staat nauwkeurig in een procedureboek uitgeschreven, het zogenaamde ‘PIT handboek’. Op de spoeddienst doorloop je als verpleegkundige een uitgebreid opleidingstraject in de eerste jaren op dienst. De laatste fase is het volgen van de PIT-module. 25 van onze 42 verpleegkundigen op de spoeddienst hebben momenteel het PIT certificaat op zak. Tweejaarlijks leggen ze een examen af en krijgen ze bijscholingen.”

Afbeelding 20240118 152352 34d1c6bc

Tijdens een interventie staat de PIT-verpleegkundige in contact met de aanwezige urgentieartsen in het ziekenhuis. In hoogdringende gevallen zal de MUG (MUG-verpleegkundige + MUG-arts) in bijstand worden opgeroepen. De PIT en de MUG van het Jan Yperman Ziekenhuis staan 24/7 paraat. Gemiddeld doet de PIT 1700 interventies per jaar, de Ieperse MUG iets meer dan 1000.

Noodcentrale beslist

Een PIT wordt aangestuurd door de noodcentrale in Brugge. Die 112-noodcentrale beslist bij elke noodoproep welke ziekenwagen het beste wordt uitgestuurd: een 112-ambulance (bemand door twee ambulanciers-brandweerlui en gestationeerd in de brandweerkazerne van Ieper), de PIT (JYZ) of de MUG (Medisch Urgentie Team JYZ). De MUG en PIT vertrekken binnen de twee minuten na het ontvangen van de noodoproep.

Y mail infografiek spoed socials FB LI
NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn