Interventiecardioloog Dr. Coeman heeft voor het eerst in het JYZ een nieuwe techniek toegepast bij een zeer ernstig verkalkte kransslagader. Hij slaagde erin de sterk verkalkte vernauwing terug open te maken door met geluidsgolven de aanwezige kalk op de aderwand te vergruizen.
“Deze nieuwe technologie die sinds kort aanwezig is in het Jan Yperman Ziekenhuis is een duidelijke meerwaarde”, blikt de cardioloog terug. “Normaal gesproken brengen we met een katheter een lege ballon via de slagaders naar de plaats van de vernauwing. Daarna blazen we de ballon op zodat we nadien een stent kunnen plaatsen, om de binnenwand van de kransslagader te versterken en open te houden. Bij sommige patiënten krijgen we ondanks het gebruik van hoge druk de ballon en stent soms onvoldoende open door de aanwezigheid van ernstige verkalkingen in de vaatwand. Tot voor kort zouden we met een minuscuul diamantboortje de oppervlakkige kalkafzetting hebben verwijderd, maar de nieuwe methode is in specifiek geselecteerde gevallen veel effectiever en minder belastend voor de patiënt.”
De nieuwe techniek is gebaseerd op de reeds lang bestaande methode die wordt toegepast bij het vergruizen van nierstenen. Dr. Coeman: “Ook wij vergruizen de verkalking via gerichte schokgolfjes. We sturen korte pulsen van geluidsgolven vanuit de kern van de ballon met hoge energie naar de bloedvatwand. De aanwezige kalk absorbeert de energie en breekt daardoor in stukken. Op die manier wordt de bloedvatwand meer elastisch en kan de ballon de vernauwing beter open maken en de stent nadien meer effectief en veiliger geplaatst worden.”
De firma Shockwave levert de apparatuur voor de nieuwe techniek, die ook wel Intravascular Lithotripsy wordt genoemd.
Dr. Coeman verwacht samen met de collega interventiecardiologen Dr. De Keyser en Dr. De Cock steeds meer patiënten met deze technologie te behandelen. Ingewikkelde kransslagader verkalkingen doen zich namelijk steeds frequenter voor, ze gaan hand in hand met de toenemende levensverwachting en chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en nierlijden. Veel patiënten met ernstig vernauwde en verkalkte bloedvaten waren tot voor kort aangewezen op medicatie of een ingrijpende overbruggingsoperatie om hun pijn-en kortademigheidsklachten te verminderen. “Met deze verdere evoluties binnen de interventiecardiologie kunnen we steeds meer patiënten op een weinig invasieve manier behandelen.”
De Shockwave-ballon wordt over een zeer fijne voerdraad via de polsslagader (of meer zeldzaam via de liesslagader) ter plaatse gebracht ter hoogte van de vernauwde en verkalkte kransslagader. Daarna wordt de ballon opgeblazen ter hoogte van het letsel. Door de forse verkalking kan de ballon zich niet volledig openen.
Elektrische ontladingen vanuit emitters in de kern van de ballon zorgen voor een vaporisatie van het vocht in de ballon en de ontwikkeling van ultrasone drukgolven.
De ultrasone drukgolven vanuit de ballon verplaatsen zich door de verkalkingen van de vaatwand, waarbij zowel de binnenste als de buitenste lagen van de kalk worden verbrijzeld.
Na verbrijzeling van de kalk kan de ballon de verkalkingen beter wegduwen en het bloedvat volledig openmaken. Vervolgens kan de stent op een correcte manier worden geplaatst.