Behandelingen

Bestraling bij borstkanker

Op het multidisciplinair overleg dat elke dinsdagavond in het JYZ wordt georganiseerd, is steeds een radiotherapeut aanwezig die mee beslist wanneer bestraling aangewezen is. Deze behandeling wil verhinderen dat de ziekte in de borst terugkomt en zo optimale genezingskansen bieden.

Bestraling kan bijvoorbeeld na een borstsparende operatie als nabehandeling, maar ook in bepaalde gevallen na borstamputatie of als pijnbestrijding bij pijnlijke botuitzaaiingen. Jouw borstchirurg/oncoloog zal de noodzaak hiervan toelichten. Aarzel niet om hen jouw twijfels, bezorgdheid en bedenkingen toe te vertrouwen.

Verloop van bestraling bij borstkanker

Eerste afspraak

Bij een eerste afspraak op de dienst radiotherapie legt de radiotherapeut je de voorgestelde behandeling uit. Tijdens dit eerste bezoek worden ook allerlei praktische zaken afgesproken zoals voorkeur van tijdstip van de therapie, mogelijkheden van vervoer tijdens de hele periode, huidbeschermingsmogelijkheden...

Simulatie

Enkele dagen later kom je terug naar deze dienst voor het aftekenen van de bestralingsvelden, de 'simulatie'. Dit is de eerste stap van jouw behandeling.

Het CT-SIM-toestel laat toe zeer nauwkeurig de te behandelen zone van het lichaam af te lijnen. Hiervoor maken de arts en de verpleegkundigen gebruik van jouw radiologische onderzoeken in combinatie met de CT-beelden van het CT-SIM-toestel om de te behandelen zone nog nauwkeuriger te omschrijven.

Deze aflijning wordt op jouw lichaam getekend. Deze aftekening blijft op jouw huid staan gedurende de gehele duur van de behandeling.

De duur van deze simulatie varieert van 30 minuten tot een uur.

Bestraling zelf

Jouw behandeling kan kort na de simulatie beginnen, onder toezicht van de radiotherapeut. De arts schrijft jouw een aantal sessies voor. Dit is afhankelijk van de aard van jouw letsel en weerspiegelt op geen enkele wijze de ernst van jouw aandoening.

De behandelingsduur wordt telkens individueel bepaald en kan variëren van 3 tot 5 weken, meestal 5 dagen per week met uitzondering van het weekend. Het tijdschema dat bij het begin van de behandeling met jou overeengekomen wordt, is heel belangrijk, zowel voor jou als voor het team dat jou verzorgt.

Bij voorkeur wordt de behandeling niet onderbroken tenzij in akkoord met de geneesheer. Soms wordt, afhankelijk van de huidreactie of andere omstandigheden, de duur toch aangepast. Indien dit het geval is wordt dit uiteraard uitgelegd waarom. Zo kan het ook noodzakelijk zijn de simulatie te herhalen. Maak je daarover geen zorgen. De arts geeft je hierbij de nodige uitleg.

Tijdens jouw behandeling bespreek je regelmatig de stand van zaken met jouw radiotherapeut.

Laatst gewijzigd op 5 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn