Aandoening

Chronische lymfatische leukemie (CLL)

Chronische lymfatische leukemie (CLL) is een vorm van kanker van de bloedcellen.

Bij CLL stapelen witte bloedcellen zich op in het bloed, de milt en het beenmerg. Het beenmerg bevindt zich in het binnenste van onze beenderen en staat in voor de aanmaak van rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen. Witte bloedcellen helpen het lichaam bij de verdediging tegen infecties.

Er zijn twee grote soorten witte bloedcellen:

  • Neutrofielen die microben opeten.
  • Lymfocyten die helpen om antistoffen aan te maken.

Lymfocyten overleven normaal slechts 8 tot 10 dagen. Bij chronische lymfatische leukemie overleven ze veel langer, zodat grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen ontstaan, die de andere gezonde bloedcellen overwoekeren en verdringen. Die woekering brengt de productie van normale bloedcellen in het gedrang.

Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet uit. Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen.

Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie. Chronische leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van witte bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.

Afhankelijk van het soort witte bloedcel dat de ziekte veroorzaakt, spreken we van lymfatische of myeloïde leukemie. Er bestaan dus vier types leukemie:

  • Acute lymfatische leukemie (ALL)
  • Acute myeloïde leukemie (AML)
  • Chronische lymfatische leukemie (CLL)
  • Chronische myeloïde leukemie (CML)

Voor meer informatie kan je terecht bij jouw behandelend arts.

Laatst gewijzigd op 7 juli 2022

Onderzoeken

Behandelingen

Jouw behandelend arts bespreekt uitvoerig met jou de mogelijke behandelingen.

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn