Aandoening

Constipatie bij kinderen

Problemen bij het maken van stoelgang komen frequent voor en zijn niet altijd ernstig. Vooral een zuigeling moet zich soms wat inspannen waardoor het gezichtje rood kleurt tijdens de ontlasting. Dit is normaal en wijst niet op een verstopping. De stoelgangsfrequentie kan ook van kind tot kind heel erg verschillen.

  • Bij zuigelingen: max. 10 x per dag tot min. 1 x per week
  • Bij oudere kinderen: max. 3 x per dag tot min. 1 x per week

De verschillen in frequentie hangen af van de voeding en van het kind.

Constipatie (verstopping) is vertraagde, harde en pijnlijke ontlasting.

Wanneer stoelgang lang in de dikke darm blijft, wordt meer en meer vocht onttrokken waardoor de stoelgang harder wordt en ontlasten moeilijker wordt. Soms ziet men kleine beetjes dunne stoelgang wat doet denken dat het probleem is opgelost. Dit is echter ‘overloopdiarree’, stoelgangverlies waarover het kind geen controle meer heeft, door uitrekking van de darmen. Bij deze kinderen kan de arts vaststellen dat veel stoelgang aanwezig is in de darmen en moet toch een behandeling worden ingesteld.

Worden de klachten (pijn, huilen, …) erger of zijn er meer bijkomende klachten (braken, koorts, slechte gewichtsevolutie, voedselweigering, ...), raadpleeg dan een arts. Deze gaat na of de voeding de oorzaak kan zijn en of andere factoren een rol kunnen spelen.

Behandelingen

Je arts bespreekt met jou de mogelijke behandelingen.

Meestal zullen de voedingsgewoonten moeten aangepast worden. Bij jonge kinderen wordt het gebruik van laxeermiddelen meestal afgeraden, tenzij onder toezicht van een arts.

Een aanvullende aanpak kan bestaan uit de aanbeveling om meer te bewegen of om relaxerende oefeningen te doen, zoals massage, om het gefixeerd denken aan het stoelgangprobleem wat minder te benadrukken.

Vezelrijke voeding

Raadpleeg hier onze brochure met voedingstips bij constipatie.

Gebogen lijn

Laatst gewijzigd op 6 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn