Onderzoeken

Hartkatheterisatie

Een hartkatheterisatie is een onderzoek van de bloedvaten rondom het hart (kransslagaders of coronairen). Op deze manier kan de arts vernauwingen (stenosen) ter hoogte van de kransslagaders met zekerheid vaststellen of uitsluiten en de druk van het hart op verschillende plaatsen meten.

Bij een hartkatheterisatie krijg je plaatselijke verdoving. Daarna schuift de arts vanuit de lies, elleboogplooi of pols een dunne slang (katheter) door de bloedvaten naar het hart. Als de katheter op de juiste plaats ligt, wordt contrastvloeistof ingespoten. Deze vloeistof vult de kransslagaders volledig en maakt het verloop van de vaten zichtbaar die gefilmd worden met een röntgenapparaat.

Als de arts een vernauwing vaststelt, kan hij er voor kiezen om die onmiddellijk te openen (dilateren) met of zonder plaatsing van een stent (spiraaltje). Op deze manier maakt hij een vernauwd of afgesloten bloedvat vrij om zo de bloedtoevoer naar het hart te verbeteren. Wanneer het onderzoek is afgelopen, wordt de katheter verwijderd. De arts kan je bloedvat afsluiten met een toestel om bloeden te voorkomen. Hij kan er ook voor kiezen om de slagader te sluiten met een speciaal sluitingssysteem.

Hartkatheterisatie

Raadpleeg hier onze brochure

Gebogen lijn

Laatst gewijzigd op 4 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn