Soms kan de baby niet worden geboren langs de natuurlijke, vaginale weg. In dat geval beslist de gynaecoloog om een keizersnede uit te voeren. Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand ter wereld wordt gebracht.
Bijna altijd maakt de gynaecoloog een ‘bikinisnede’, een horizontale (dwarse) snede van ongeveer 15 cm vlak boven het schaambeen, ongeveer rond de haargrens. Bij grote uitzondering wordt soms een snede van de navel naar beneden gemaakt.
Na de snede in de huid worden het vet onder de huid en een laag verstevigend bindweefsel boven de buikspieren doorgesneden, dit wel van boven naar beneden anders worden de spieren doorgesneden. De lange buikspieren die van de ribbenboog naar beneden lopen worden opzij geschoven, en vervolgens opent de gynaecoloog de buikholte.
De blaas, die voor een deel over de baarmoeder heen ligt, wordt naar beneden geschoven. Daarna haalt de gynaecoloog, meestal via een dwarse snede in de baarmoeder, jouw kind naar buiten. Men drukt hierbij nogal sterk op jouw buik.
Als uw kindje geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. Omwille van de steriliteit mag de vader dit niet zelf doen, zoals bij een ‘normale’ bevalling. Na de geboorte van de placenta, hecht de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand.
De operatie duurt ongeveer 45 minuten. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen dicht.
Raadpleeg hier de brochure