Aandoening

Overtijd raken (serotiniteit)

Als de bevalling 2 weken na de uitgerekende datum niet op gang is gekomen, spreken we van ‘overtijd raken’ of ‘serotiniteit’.

De verloskundige, huisarts of gynaecoloog bepalen in het begin van de zwangerschap de uitgerekende datum. Deze datum wordt meestal berekend door 40 weken op te tellen bij de eerste dag van de laatste normale menstruatie. Echter duurt 5 tot 10% van alle zwangerschappen langer dan 42 weken.

Welke risico's zijn er als je overtijd bent?

Na de periode van 42 weken is er kans op complicaties, de moederkoek heeft dan zijn grens van functioneren bereikt, er is kans op overlijden in de baarmoeder van de baby....

Daarom gaat men doorgaans een bevalling inleiden tussen de 41ste en de 42ste week om risico's te vermijden!

Hoe komt de bevalling op gang?

Komt de bevalling nog niet op gang, dan kan men ervan uitgaan dat ofwel de mama, ofwel de baby er nog niet klaar voor is. Wachten tot maximum 42 weken kan dus in principe geen kwaad, nadien neemt men best geen risico meer!

Bij een bevalling na een zwangerschapsduur van 42 weken wordt een ziekenhuisbevalling geadviseerd. Als je in het ziekenhuis bevalt, is de gynaecoloog verantwoordelijk. De begeleiding tijdens de bevalling wordt meestal door een speciaal opgeleide verloskundige van het ziekenhuis gedaan.

Je moet er rekening mee te houden, dat naarmate de zwangerschapsduur verder gevorderd is, de bevalling soms trager verloopt, doordat de weeën niet krachtig genoeg zijn. Het kan dan noodzakelijk zijn de weeën met medicijnen te versterken. Deze medicijnen worden via een infuus toegediend.

Voor meer informatie kan je terecht bij jouw behandelend arts.

Behandelingen

Je arts bespreekt met jou de mogelijke behandelingen.

Laatst gewijzigd op 7 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn