Aandoening

Voorkamerfibrillatie (of boezemfibrilleren)

Het betreft een aandoening van de voorkamers van het hart, waarbij de normale prikkels om het hart te doen samentrekken niet uit de sinusknoop, maar op verschillende plaatsen ontstaan en op die manier een chaotisch, onregelmatig ritme veroorzaken in de voorkamers.

Voorkamerfibrillatie is een van de meest voorkomende ritmestoornissen en wordt frequenter met het ouder worden: vanaf 40 jaar heb je één kans op vier om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen.

Normaal voel je jouw hart niet kloppen, tenzij je gespannen bent of je een zware inspanning levert. Bij voorkamerfibrillatie klopt het hart soms te snel en steeds onregelmatig. Dit kan aanleiding geven tot hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst.

Bij één op de drie mensen geeft voorkamerfibrillatie helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt. Voorkamerfibrillatie kan je levenskwaliteit verminderen. Zonder de juiste behandeling is er een verhoogde kans op hartfalen en is het risico op een trombose of beroerte vijf keer zo groot. Daarom is het erg belangrijk om tijdig de diagnose te stellen.

Behandelingen

Je arts zal de mogelijke behandelingen met je bespreken.

Brochure voorkamerfibrillatie

Raadpleeg hier onze brochure

Gebogen lijn

Laatst gewijzigd op 7 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn