Het krijgen van een stoma is een heel ingrijpende gebeurtenis, dit zowel voor de persoon die een stoma krijgt als voor de partner. Daarom proberen we de toekomstige stomadrager en partner zo goed mogelijk in te lichten over de stoma, stomamateriaal, de verzorging en de gevolgen van het hebben van een stoma, het leven met een stoma.
Een stoma is een kunstmatig aangelegde verbinding van het spijsverteringsstelsel of de urinewegen met de huid. Zo spreken we van een colostoma op de dikke darm, een ileostoma is een stoma op de dunne darm. Daarnaast kan er ook nog een urostoma aangelegd worden indien de blaas werd verwijderd. Een urostoma is steeds blijvend, een colo-, en of ileostoma kan tijdelijk of blijvend zijn.
Enkele indicaties voor het aanleggen van een blijvend of tijdelijk colostoma zijn:
Enkele indicaties voor het aanleggen van een tijdelijk of blijvend ileostoma zijn:
Nog meer uitleg over de stoma kan je terug vinden in onze brochure.
Indicaties voor het aanleggen van een urostoma zijn:
Meer uitleg over de urostoma en verzorging ervan kan je terugvinden in onze brochure.
Tijdens de ziekenhuisopname begeleiden we je in de verzorging en stimuleren we de zelfzorg. We geven uitleg over het materiaal en hoe het materiaal te bestellen, we zorgen voor de nodige administratie hierbij. Ook de voeding wordt aangepast en de nodige uitleg hierover krijg je van de arts en stomaverpleegkundige samen met de diëtiste. De kinesist leert je om gemakkelijk en veilig in en uit bed te komen. De sociale dienst komt langs om praktische zaken en hulp voor thuis te regelen. Bij ontslag krijg je steeds op korte termijn een afspraak om op stomacontrole te komen, zodat we zeker zijn dat alles goed verloopt thuis.
Op de stomaconsultatie zien we mensen die we na het aanleggen van een stoma opvolgen om de zorg en het leven met een stoma zo optimaal te laten verlopen. Graag geven wij voor de ingreep ook uitleg over de stoma, verzorging van de stoma en het te gebruiken opvangmateriaal.
Daarnaast zien we ook mensen met een probleem bij hun stoma of de huid rond de stoma, hierbij zoeken we naar een oplossing door aanpassing van de verzorging of van het opvangmateriaal. Indien mogelijk doen we dit graag in samenwerking met de thuisverpleging. We gebruiken het stomakaftje om informatie tussen de verschillende zorgverleners in en buiten het ziekenhuis te geven.
Hans Terryn is specialist stomazorg dit in samenwerking met de abdominale chirurgen dr. Dedrye, dr. Fierens en dr. Sohier wat betreft de colostoma en ileostoma en de urologen dr. Bamelis, dr. Beysens en dr. Verbrugghe wat betreft de urostoma.
Iedere maandag en donderdag is er stomaconsultatie na afspraak via secretariaat heelkunde 057 35 72 00 of rechtstreeks via 057 35 63 50
Via mail kan ook: Hans.Terryn@yperman.net
Voor stomapatiënten met colo-, ileo- of urostoma die een ingreep binnen het ziekenhuis ondergaan hebben, maar ook stomadragers die hun operatie in een ander ziekenhuis hebben ondergaan zijn steeds welkom voor informatie of hulp en advies.