Onderzoeken

Biopsie (weefselonderzoek) van de mond

Wanneer jouw huisarts of tandarts een onbekend letsel vaststelt in het hoofd- en halsgebied of de mond zal hij je doorverwijzen naar de kaakchirurg voor bijkomend onderzoek.

In sommige gevallen is het letsel voor de specialist zo karakteristiek dat de correcte diagnose gesteld kan worden zonder bijkomend onderzoek van het weefsel. Maar in andere gevallen kan de specialist besluiten dat aanvullend microscopisch onderzoek van een weefselfragmentje vereist is.

Hoewel de term ‘biopsie’ vele mensen meteen doet denken aan een kwaadaardig gezwel (kanker) zijn er tal van andere mogelijke redenen om dergelijk onderzoek uit te voeren. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken. Een biopsie wordt ook vaak afgenomen ter geruststelling, om aan te tonen dat er géén sprake is van kanker.

Wat zijn mogelijke redenen voor weefselonderzoek?

  • Om het onderscheid te kunnen maken tussen een goedaardig en een kwaadaardig letsel (kanker).
  • Om het onderscheid te kunnen maken tussen infecties, ontstekingen en tal van andere aandoeningen waarvan de letsels in de mond sterk op elkaar kunnen lijken.
  • Om een gestelde diagnose te bevestigen of te ontkrachten. Een juiste diagnose vormt immers het uitgangspunt om je correct te kunnen informeren omtrent de aandoening en de normale evolutie van het letsel.
  • Om de correcte behandeling in te kunnen stellen. Sommige letsels die er gelijkaardig uitzien in de mond kunnen een totaal andere behandeling vereisen.
  • Om je een correcte prognose te kunnen meedelen. Zo hebben sommige perfect goedaardige letsels de neiging om na enige termijn terug te keren terwijl andere dit niet hebben. Het is dan belangrijk om over de juiste diagnose te beschikken zodat je ook correct opgevolgd kan worden.

Laatst gewijzigd op 4 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn