Aandoening

Luchtweginfecties bij kinderen

Infecties van de luchtwegen komen vaak voor bij kinderen, vooral de infecties van de bovenste luchtwegen (neus, keel, oren). Soms zijn ook de lagere luchtwegen aangetast, bv bij een bronchitis of longontsteking.

Symptomen

De meeste luchtweginfecties beginnen met een verkoudheid, niezen, hoesten en lichte koorts. Afhankelijk van de aard van de luchtweginfectie kan daar oorpijn, keelpijn, benauwdheid, ‘piepend’ ademen en diarree bijkomen.

Oorzaak

De meeste luchtweginfecties worden veroorzaakt door virale infecties. Soms zijn bacteriën verantwoordelijk voor de infectie, bv bij een longontsteking.

Behandeling

Als een virus de oorzaak is van een luchtweginfectie dan bestaat er maar één behandeling: uitzieken. Een bacteriële infectie kan met anitibotica aangepakt worden. Soms moet jouw kind opgenomen worden. Dit gebeurt slechts in enkele gevallen, bijvoorbeeld bij een zeer ernstige longontsteking of bij een bronchitis met ernstige kortademigheid.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

  • Bij bronchitisklachten met koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt
  • Indien je kind moeite heeft om te ademen
  • Indien je kind een snelle ademhaling heeft en intrekkingen vertoont thv de ribben
  • Indien je kind minder goed kan drinken door een moeilijke ademhaling

Onderzoek bij herhaalde of aanslepende luchtweginfecties

Als het hoesten langer dan acht weken aanhoudt, raadpleeg je best een arts.

Eerst zullen de klachten van je kind grondig overlopen worden en zal je kind lichamelijk onderzocht worden.

Afhankelijk van de mogelijke oorzaak zullen dan nog verdere onderzoeken gepland worden: bv een röntgenfoto, een bloedname voor immuniteitsonderzoek, een zweettest, een longfunctieonderzoek of een allergietest.

Laatst gewijzigd op 6 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn