Behandelingen

Neurostimulator

DIENST(EN): Urologie

Kinesitherapie of medicatie kan incontinentie niet altijd verhelpen. 400.000 Belgen, vooral ouderen, hebben last van urineverlies. Velen leggen zich bij de feiten neer en leven verder met incontinentieluiers. Jammer, want vaak kan incontinentie wel degelijk behandeld worden. Met gespecialiseerde kinesitherapie, medicatie of een combinatie van die twee.

Als dat niet lukt, zijn er nog mogelijkheden. Sinds kort heeft dr. Verbrugghe een erkenning om sacrale neuromodulatie toe te passen.
Er wordt daarvoor een neurostimulator in het lichaam geplaatst. Die bestaat uit een pacemaker en een elektrode. De stimulator wordt ter hoogte van de rechterbil ingeplant. Hij is verbonden met een elektrode, die in de onderrug wordt aangebracht, ter hoogte van het heiligbeen.

De stimulator geeft via de elektroden zwakke elektrische impulsen aan de sacrale zenuwen, die een rol spelen in de blaaswerking. Daardoor wordt het evenwicht tussen de activerende en remmende reflexen van de blaas hersteld.

Het plaatsen van de neurostimulator gebeurt in twee keer. Eerst brengen de artsen de elektroden in. We verbinden die met een externe stimulator. Op die manier kunnen ze twee weken lang testen en bijsturen. Gaat het goed, dan plaatsen ze de definitieve inwendige stimulator. De batterij erin gaat vijf tot tien jaar mee en wordt dan vervangen.

Laatst gewijzigd op 6 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn