Aandoening

Vergrote neusamandelen

Vergroting en toename van de neusamandelen of adenoiden in de achterste neusholte komt meestal voor bij kinderen, maar ook op volwassen leeftijd. Te grote neusamandelen, of in de volksmond ook ‘poliepen’ genoemd, kunnen zorgen voor neusverstopping, verminderde neusademhaling, open-mond-ademhaling, snurken of zware ademhaling tijdens de slaap. Als de neusamandelen ontstoken zijn, vertonen patiënten dan recidiverende neusloop en verkoudheden. Vergrote neusamandelen zijn mede verantwoordelijk voor recidiverende ooronstekingen of blijvend vocht in het middenoor. Dit door slecht functioneren van de buis van Eustachius door blokkage en door de haard van infecties.

Tijdens de neusademhaling stroomt de lucht door de neus-keelholte. In dezelfde holte mondt de buis van Eustachius uit, die in het middenoor de luchtdruk regelt en zorgt voor de afvoer van slijm. Als de neusamandel chronisch ontstoken is, kan dit aanleiding geven tot voortdurende of steeds terugkerende verkoudheden of oorontstekingen.

Als de neusamandel te groot is, geraken de neus en ook de oren verstopt waardoor klachten zoals mondademhaling, snurken, vermindering van het gehoor,... kunnen ontstaan. In deze gevallen kan de neusamandel het best verwijderd worden met een operatie.

Behandelingen

Je arts bespreekt met jou de mogelijke behandelingen.

Laatst gewijzigd op 7 juli 2022

Behandelingen

Je arts bespreekt met jou de mogelijke behandelingen.

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn