Behandelingen

OPAT (ambulante parenterale antimicrobiële therapie)

DIENST(EN):

Bij sommige infecties is een langdurige behandeling nodig om de bacterie te bestrijden. Soms is het mogelijk om deze behandeling na opstart in het ziekenhuis veilig thuis verder te zetten. Zo kan je sneller jouw dagelijkse activiteiten weer opnemen, in je vertrouwde omgeving.

Ambulante Parenterale Antimicrobiële Therapie

  • Ambulant geeft aan dat de behandeling niet tijdens een hospitalisatie plaatsvindt.
  • Parenteraal betekent dat de medicatie intraveneus (ingespoten in een bloedvat) of intramusculair (ingespoten in de spieren) wordt toegediend.
  • Antimicrobieel verwijst naar geneesmiddelen die actief zijn tegen micro-organismen die (ernstige infecties) kunnen veroorzaken. In sommige gevallen zijn intraveneuze antibiotica effectiever dan orale (= inname via de mond) antibiotica of is er geen oraal alternatief beschikbaar.

Het voornaamste doel van het OPAT-programma is je toe te laten de behandeling op een veilige en doeltreffende manier in jouw eigen comfortabele thuisomgeving te vervolledigen zodat je jouw dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk kan hervatten. Je dient vooraf jouw toestemming te geven als patiënt of voogd (toestemmingsverklaring).

Waar haal ik mijn geneesmiddelen?

De antibiotica is verkrijgbaar via de ziekenhuisapotheek. Je krijgt meer informatie in het ziekenhuis omtrent de interne richtlijnen.

Waar haal ik de materialen voor toediening?

Een deel van het materiaal wordt door de thuisverpleegkundige voorzien (spuitjes/naalden,..) en het ander deel wordt meegegeven naar huis vanuit het ziekenhuis. Je dient 1 week na opname op consultatie te komen bij de infectioloog; nadien zal er om de 2 weken een consultatie voorzien worden. Er wordt tijdens de consultatie nieuw materiaal meegegeven voor maximaal 2 weken. Er kan bij vervroegde stopzetting (door complicaties,...) geen materiaal teruggenomen worden door het ziekenhuis.

Wie dient de geneesmiddelen toe?

De geneesmiddelen worden toegediend door een thuisverpleegkundige die bij je thuis zal langskomen. De medicatie wordt via een katheter toegediend in jouw bloedvat.
Er zijn verschillende types katheters beschikbaar:

  • onderhuids ingeplante poortkatheter (Port-A-Cath);
  • in een armader ingebrachte lange lijn of PICC/Midline
  • of een centrale katheter.

De keuze voor een bepaald type hangt af van een aantal factoren zoals de kwaliteit van de aders en de verwachte duur van de antibioticabehandeling.

Is dit veilig?

OPAT is een veilige manier om jouw geneesmiddelenbehandeling thuis verder te zetten. De eerste dosissen van je behandeling worden toegediend in het ziekenhuis zodat jouw reactie op het geneesmiddel opgevolgd wordt. Allergische reacties kunnen met elk geneesmiddeloptreden. Bij symptomen zoals huiduitslag, zwelling in het gezicht of moeilijkheden bij het ademen moet je onmiddellijk jouw huisarts of thuisverpleegkundige verwittigen.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van de behandeling is afhankelijk van de aard van de infectie. Je kan hierover meer uitleg vragen aan jouw arts.

Hoeveel kost OPAT?

Terugbetaling van de geneesmiddelen zelf is in de meeste gevallen voorzien door het RIZIV (gedeeltelijk/volledig) mits goedkeuring van het attest door de adviserende geneesheer van de mutualiteit. Voor de medische materialen betaal je een bijdrage. Je hebt eventueel ook recht op een bijkomende terugbetaling via jouw hospitalisatieverzekering. Onze sociale dienst zal tijdens de hospitalisatie langskomen om dit te bespreken.

OPAT in Y-mail

Raadpleeg hier ons artikel over OPAT in Y-mail.

Gebogen lijn

Laatst gewijzigd op 5 juli 2022

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn