Een 'pes planus', is een voet waarbij de binnenboog van de voet volledig verdwenen is, en dus contact maakt met de grond. Het is meestal een aangeboren, soms erfelijke, aandoening die aanleiding kan geven tot pijnklachten en vermoeidheid. Maar het kan ook een verworven progressieve aandoening zijn. Het is dus van belang het probleem te situeren naargelang de leeftijd.
Bij kinderen
Platvoet bij kinderen (tussen de leeftijd van 2 tot 5 jaar) is vaak een eerder banale, en in vele gevallen normale, doorzakking van het voetgewelf. Veelal is er een spontaan en natuurlijk herstel van de voetboog na die leeftijd vast te stellen. Een specifieke behandeling is meestal niet vereist na een eerste orthopedische evaluatie.
Bij volwassenen
Bij volwassenen kan een platvoet problematisch worden. Door een toenemende belasting van het binnenste gedeelte van de voet ontstaat een abnormaal belasten van bepaalde structuren langs de voetboog. De elementen die de voetboog moeten steunen, meerdere middenvoetsbeenderen en de pezen, verliezen hun stevigheid. De gewrichten tussen de beenderen vertonen soms pijnlijke ontstekingen, beginnen tekenen van artrose te vertonen en ook de peesstructuren veroorzaken pijn, ontsteking, zwelling en ongemak.
Je arts bespreekt met jou de mogelijke behandelingen.
Klik hier voor meer informatie