Slagaderverkalking ontstaat wanneer de kransslagaders dichtslibben.
Het hart zorgt ervoor dat er continu bloed stroomt door ons lichaam. Het zorgt ervoor dat alle stoffen aan- en afgevoerd worden naar de organen in het lichaam of die uit het lichaam moeten verwijderd worden.
De hartspier heeft zoals alle spieren in het lichaam zuurstof nodig, die krijgt het van de kransslagaders of kroonslagaders. Deze lopen op het hart en brengen zuurstof en voedingsstoffen naar de hartspier. Zolang die slagaders vanbinnen een mooie gladde wand hebben, verloopt alles normaal en krijgt het hart op die manier voldoende bloed en zuurstof.
Problemen ontstaan wanneer deze kransslagaders dichtslibben (slagaderverkalking). Er ontstaan beschadigingen en op deze plaatsen kunnen klontertjes van bloedplaatjes, cholesterol en kalk zich gaan ophopen (plaque). Op die manier krijgt het hart minder bloed en daardoor minder zuurstof dan het op een bepaald moment nodig heeft.
Je voelt dat als een vermoeidheid bij inspanning, pijn op de borst (angina pectoris) wat kan leiden tot een hartinfarct. Een deel van de hartspier sterft af.
Je arts zal de mogelijke behandelingen met je bespreken.
Voor meer informatie over deze aandoening en over mogelijke behandelingen kan je terecht bij jouw behandelend arts.