Peritoneale dialyse is een dialysemethode waarbij het eigen buikvlies gebruikt wordt als ‘kunstnier'.

Het buikvlies is een vlies dat rond je organen zit in de buikholte. Om peritoneale dialyse te kunnen uitvoeren, wordt een soepele katheter ingeplant in de buik.

Bij peritoneale dialyse heb je steeds vloeistof in de buik. Drie tot vier keer per dag moet deze vloeistof ververst worden. Elke wisseling van de vloeistof duurt een half uur. Deze wisselingen kan je zelf doen, maar dit kan ook gedaan worden door een familielid of een thuisverpleegkundige. Tussen deze wisselingen ben je volledig vrij. Dit zijn de manuele wisselingen (CAPD: Continue Ambulante Peritoneale Dialyse).

Je kan de wisselingen ook automatisch laten gebeuren door een machine 's nachts. Hierbij hang je alle vloeistof 's avonds klaar en 's nachts doet de machine de wisselingen voor je (APD: Automatische Peritoneale Dialyse).

De voordelen van peritoneale dialyse zijn:

  • Comfort van thuisbehandeling
  • Zelfstandigheid
  • Flexibiliteit: je kan de uren van de wisselingen zelf bepalen. Deze moeten niet elke dag hetzelfde zijn. (vb: als je een uitstap doet, kan je deze aanpassen)
  • Peritoneale dialyse is een continue dialyse, waardoor die zachter is voor het lichaam.
  • Minder streng dieet dan bij hemodialyse
  • Je moet maar om de zes weken naar het ziekenhuis komen voor een consultatie bij de nefroloog en voor de bespreking van je dialyseschema.
  • Bij problemen kan je steeds de peritoneale dialyseverpleegkundige bereiken.

Alle nodige materialen om de behandeling thuis in de beste omstandigheden uit te voeren worden door het centrum ter beschikking gesteld en bij de patiënt thuis geleverd. De directe kosten voor de dialyse worden door het ziekenfonds terugbetaald en direct verrekend via het ziekenhuis (de patiënt hoeft dus niet te betalen voor het materiaal en het eventueel gebruik van een toestel).

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn