De diëtisten geven voedingsadvies aan mensen van alle leeftijden en bij verschillende gezondheidsproblemen (gewichtsproblemen, lipidenstoornissen, spijsverteringsproblemen, allergieën en voedingsintoleranties).

Wat doen diëtisten?

Aan de hand van je huidige voedingspatroon, eetgedrag en je activiteitenniveau wordt een individueel voedings- of dieetplan opgesteld, waarbij we rekening houden met individuele vereisten (energiebeperking, cholesterolcontrole, zoutbeperking, allergieën of intoleranties enzovoort).

Het advies heeft als doel om een gezonde levensstijl aan te leren die je levenslang kan volhouden. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met je gezinssituatie en je persoonlijke voor- en afkeuren. Bovendien zetten we je op weg met gezonde bereidingstips en een receptenbundel en tips voor een actievere levensstijl. Concrete adviezen en praktische tips bij opvolgconsultaties helpen je de veranderde voedings- en levensstijl aan te houden.

Bij opname

Gehospitaliseerde patiënten

Een diëtist is de dag van vandaag niet meer weg te denken uit ons ziekenhuis. Ze volgen de voedingstoestand op van de opgenomen patiënten en sturen bij waar nodig. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere disciplines in het ziekenhuis. De arts, logopedist, verpleegkundigen en ergotherapeuten helpen om de patiënt in een zo goed mogelijke voedingstoestand te krijgen of deze te behouden.

Als de patiënt terug naar huis mag, wordt indien nodig dieetadvies voorzien. Als de patiënt naar een voorziening gaat, wordt die voorziening op de hoogte gebracht van het dieet dat de patiënt hier kreeg, welke consistentie nodig is en of er eventueel hulpmiddelen moeten voorzien worden.

Kinderen

Een kind met overgewicht willen we op een gezonde manier weer fit maken. Zij kunnen terecht bij het Samen Slim-team. Ook kinderen met andere voedinggerelateerde problemen kunnen bij ons terecht.

Oncologische patiënten

Oncologische patiënten kunnen zowel tijdens hospitalisatie als tijdens opname op het intern dagziekenhuis een beroep doen op een oncologische diëtist.

Je kunt bij hen onder andere terecht voor advies in verband met ongewenst gewichtsverlies of ongewenste gewichtstoename maar ook voor adviezen in verband met voedingsproblemen als gevolg van de therapie of het ziekteproces.

Een goede voedingstoestand kan een ondersteunende rol spelen tijdens het doorstaan van de therapie. De voedingsadviezen om een goede voedingstoestand te behouden of bekomen kunnen echter sterk verschillen van persoon tot persoon.

Algemeen wordt een gezonde en gevarieerde voeding aangeraden. Dit zowel voor, tijdens als na therapie. Het kan echter aangewezen zijn om hiervan af te wijken.

Cardiologische patiënten

Cardiologische patiënten lichten we in over hart- en vaatvriendelijke voeding. Als een patiënt naar de cardiorevalidatie komt, wordt deze patiënt ook verder opgevolgd door een diëtist.

Consultaties

Daarnaast kunnen ook ambulante patiënten in het ziekenhuis terecht voor voedingsadvies. Zowel op eigen initiatief als na doorverwijzing van een arts kan je bij de diëtisten van het Jan Yperman Ziekenhuis terecht.

Dit is mogelijk op afspraak van maandag tot vrijdag in Ieper en Poperinge. Wij staan klaar om je om advies te geven over gezonde en evenwichtige voeding.

Afspraak voor consultatie

Een afspraak voor consultatie kan op iedere werkdag van 9.00 uur tot 16.00 uur gemaakt worden via onderstaande gegevens.

Je betaalt afhankelijk van de tijdsduur van de consultatie, we rekenen 40 euro per uur aan. Afhankelijk van een aantal voorwaarden geniet je mogelijk van een terugbetaling door het ziekenfonds. Neem hiervoor zelf contact op met je ziekenfonds.

Diëtiste 2

Saladbar8855

Laatst gewijzigd op 22 januari 2024

Waarvoor kan je bij ons terecht?

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn