Radiologie of medische beeldvorming is een verzamelnaam voor allerlei manieren om beelden te maken van het inwendige van de mens. In het ziekenhuis maken we beeldvorming door middel van röntgenstralen (RX, CT, mammo, botdensitometrie), radiofrequente golven (NMR) en ultrageluid (echo en duplex). Dit meestal voor onderzoek, soms voor behandeling.

Artsen

Waarom radiologie?

Patiënten komen naar het ziekenhuis omdat ze een medisch probleem hebben. Soms is dit probleem klinisch duidelijk en hoeft de patiënt geen andere onderzoeken te ondergaan. In andere gevallen heeft men wel symptomen, maar nog geen diagnose en dient de patiënt verder onderzocht te worden. In nog andere gevallen heeft de patiënt geen symptomen maar wel een verhoogde kans op ziekte. Dan gaat men de pathologie die de ziektesymptomen veroorzaakt opsporen. Dit heet screening. Medische beeldvorming wordt ook gebruikt om te controleren hoe de ziekte evolueert.

Locaties

Bekijk je beelden online

Klik hier om via PACSonWeb de resultaten van een radiologisch onderzoek op te vragen (beelden). Na het onderzoek kun je een brief met persoonlijke pincode en handleiding vragen aan het secretariaat radiologie.

Wat mag je verwachten van onze dienst?

Patiënten weten niet altijd goed welke zorgverleners ze zullen ontmoeten op de dienst Medische Beeldvorming en hoe hun bezoek aan de afdeling zal verlopen. Daarom informeren we hen met deze korte animatievideo.

Röntgenstralen infobrochure

Lees hier meer over röntgenstralen.

Gebogen lijn

Laatst gewijzigd op 4 maart 2024

Waarvoor kan je bij ons terecht?

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn