Onderzoeken

Genetisch onderzoek borstkanker

Aan de hand van een eenvoudige bloedafname kan men genetische mutaties opsporen die borstkanker veroorzaken.

In de Westerse bevolking heeft iedere vrouw een risico van ongeveer 10% om in de loop van haar leven borstkanker te krijgen. In de meeste gevallen gaat het om een niet-erfelijke ziekte. Bij 5% van de patiënten met borstkanker gaat het echter om een erfelijke vorm van borstkanker, die zowel langs moeders- als vaderszijde kan doorgegeven worden.

Erfelijke vorm borstkanker

Deze erfelijke vorm van borstkanker komt meestal voor op jongere leeftijd, presenteert zich vaker in beide borsten tegelijk en is soms geassocieerd met kanker van de eierstokken.

Indien er meerdere familieleden getroffen zijn door borst- en/of eierstokkanker, al dan niet op jonge leeftijd, kan het aangewezen zijn om te zoeken naar een afwijking in het genetische materiaal (genmutatie). De genetische mutaties die momenteel opgespoord worden zijn de BRCA1, BRCA2 en CHECK2 mutaties. Dit gebeurt via een bloedafname.

Indien een mutatie wordt aangetroffen is het belangrijk dat men zich intensief laat opvolgen en kunnen een aantal preventieve maatregelen voorgesteld worden.

Contactgegevens

Bij vragen hieromtrent kan je terecht bij je behandelend arts. Indien aangewezen kan deze je dan doorsturen naar een gespecialiseerde Dienst Menselijke Erfelijkheid.

Het Jan Yperman Ziekenhuis biedt de mogelijkheid tot een genetische consultatie dicht bij huis via de maandelijkse consultatie van Prof. dr. Geert Mortier (Menselijke Erfelijkheid UZ Leuven) op maandag.

Een afspraak kan gemaakt worden via de borstkliniek.

Laatst gewijzigd op 24 juli 2023

Medische diensten

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn