Een hypofyseadenoom is een goedaardige hersentumor in de hypofyseklier. Vaak worden deze gezwellen toevallig vastgesteld (b.v. op een NMR hersenen verricht voor een andere indicatie) bij patiënten die dan meestal geen klachten vertonen. Indien symptomen zich voordoen, kunnen deze zeer verschillend zijn. Door de specifieke ligging van de hypofyse, kan een groot adenoom (>1 cm) drukken op de oogzenuw en hierdoor een uitval van het perifeer gezichtsveld veroorzaken. Het verdere klinische ziektebeeld zal afhankelijk zijn van de mate van hormonale productie, zowel te veel als te weinig.
De meest voorkomende hypofyse adenomen zijn:
Bij het prolactinoma kunnen zich hoofdpijn, vermoeidheid, algemene malaise, menstruatieperikelen en fertiliteitsstoornissen, tepelverlies en gezichtsstoornissen voordoen. Groeihormoon producerende tumoren leiden tot reuzengroei (gigantisme) bij jongere patiënten met al dan niet hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, verdikking van vingers, tenen en neus; bij volwassenen zien we een volumetoename van de extremiteiten en organen. ACTH producerende adenomata leiden tot de ziekte van Cushing met vermoeidheid, het ontwikkelen van een vol gelaat en vetopstapeling ter hoogte van de buik, spierzwakte bij opstaan, het ontwikkelen van een broze huid, blauwe plekken en huidverkleuringen.
Indien je dit vermoedt, gelieve jouw huisarts te contacteren. Breng de resultaten van evt. onderzoeken mee naar de consultatie endocrinologie. Je hoeft niet nuchter te zijn. Mogelijks gebeurt er nog een bijkomende bloedname, hormonale stimulatie- of suppressietesten (voor bevestiging van de afwijkingen) en/of andere onderzoeken b.v. NMR hypofyse.
Na de diagnose bepalen we, samen met jou en de andere artsen (o.a. neuroloog, oogarts, huisarts en evt. neurochirurg), het verdere beleid (afwachten, medicatie of operatie).
Je arts bespreekt met jou de mogelijke behandelingen.