Aandoening

Te snel werkende bijschildklier (hyperparathyroïdie)

Door een goedaardige gezwel in één of meerdere bijschildklieren (parathyroiden), wordt te veel bijschildklierhormoon geproduceerd (primaire hyperparathyroïdie). Deze pathologie is niet onfrequent: 25 op 100.000 mensen hebben deze aandoening.

De verhoogde bijschildklierwerking kan ook buiten de bijschildklier gelegen zijn. Zo kan bijvoorbeeld een sterk verminderde werking van de nieren en een tekort aan vitamine D ook aanleiding geven tot een verhoogde werking van de bijschildklieren (secundaire hyperparathyroïdie). In deze gevallen, zal de oorzaak (die buiten de bijschildklier zelf ligt) moeten worden behandeld.

Onderzoeken

Primaire hyperthyroïdie verloopt meestal zonder klachten en de diagnose wordt vaak vastgesteld tijdens een routine bloedafname.

Een langbestaande en/of fors verhoogde bijschildklierwerking kan aanleiding geven tot osteoporose, nierstenen, een verminderde nierwerking, misselijkheid en een gestoord geheugen. De diagnose wordt bevestigd door een bloedafname. Breng de uitslagen van de reeds verrichte bloedafnames mee naar de consultatie endocrinologie. Bijkomende onderzoeken zoals echo, CT en bijschildklier scintigrafie zullen worden uitgevoerd. Om te zien of er al orgaanschade is opgetreden, zullen ook een botmeting, radiologie van de wervelzuil en beeldvorming van de nieren worden uitgevoerd.

Behandelingen

Na diagnose bespreken we samen met jou de beste oplossing. Er kan gekozen worden voor operatie waarbij één of meerdere bijschildklieren worden weggenomen door de chirurg. Soms wordt er ook afgewacht als er enkel een licht verhoogde bijschildklierwerking bestaat, zonder klachten of verwikkelingen. Indien operatie op hoge leeftijd een te hoog risico met zich zou meebrengen, kan gekozen voor een medicamenteuze therapie.

Voor meer informatie kan je terecht bij jouw behandelend arts.

Laatst gewijzigd op 6 juli 2022

Medische dienst

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn