Aandoening

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Gevolgen van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes heeft gevolgen voor zowel moeder als baby.

  • Voor de moeder: verhoogde kans op zwangerschapsvergiftiging, keizersnede, zwangerschapsvergiftiging bij volgende zwangerschappen, ontwikkeling van diabetes mellitus type 2 op latere leeftijd.
  • Voor de baby: verhoogde kans op een hoog geboortegewicht, het oplopen van een schouderletsel of ander geboortetrauma en te lage suikerwaarden na de bevalling, het ontwikkelen van suikerziekte en het ontwikkelen van overgewicht vanaf de adolescentie.

Hoe vaak komt zwangerschapsdiabetes voor?

Het voorkomen van suikerziekte of Diabetes Mellitus tijdens de zwangerschap is over de voorbije jaren fel toegenomen (o.a. door het stijgend lichaamsgewicht en de hogere leeftijd van de zwangeren). Deze frequentie bedraagt in onze streek bijna 20%.

Gezien bijna 2% van de zwangere vrouwen reeds diabetes mellitus heeft bij het eerste gynaecologisch onderzoek, zal je (zodra je zwanger bent) gevraagd worden om bij je huisarts langs te gaan voor een nuchtere bloedafname. Indien deze suikerwaarde normaal is, zal een suikertest gepland worden rond de 24-28ste zwangerschapsweek. Hierbij dien je op het labo suiker in te nemen onder de vorm van een drankje. Er gebeuren ook drie bloedafnames (net voor, 1 uur na en 2 uur na inname van het drankje) met bepaling van glycemiewaarde.

Indien je suikerwaarde(n) verhoogd zijn, zal je verwezen worden naar de dienst diabetologie (o.a. voor uitleg over zwangerschapsdiabetes, de werking van een glucosemeter, het verrichten van glucosezelfcontrole, voedingsadviezen...). Sedert februari 2020, werd op deze dienst gestart met groepssessies. In groepen van 4 à 6 personen, wordt deze uitleg voorzien.

Kan zwangerschapsdiabetes voorkomen worden?

Door het nastreven van een gezond gewicht vóór de zwangerschap, kan de kans hiertoe worden beperkt. Voor vrouwen met overgewicht die zwanger wensen te worden, werd vanaf februari 2020 gestart met groepssessies rond voeding en levensstijl.

Behandelingen

Je arts bespreekt met jou de mogelijke behandelingen.

Nieuw vanaf februari 2020: groepssessies rond voeding en levensstijl

  • Wanneer? Op donderdagnamiddag
  • Waar? Jan Yperman ziekenhuis
  • Doelpubliek? Zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes, vrouwen met overgewicht die zwanger willen worden.
  • Deelnemen? Contacteer het secretariaat Endocrinologie-Diabetologie: 057 35 72 70.
  • Door wie? Diabetesteam Jan Yperman Ziekenhuis in samenwerking met Dienst Gynaecologie-Verloskunde JYZ.
Woman pregnant in black and white striped shirt standing 952597 1

Laatst gewijzigd op 6 juli 2022

Medische diensten

NIEUWSBRIEF
Swoosh element
Gebogen lijn Gebogen lijn